Kendimizi Tedavi:
Küçük bir yara yada rahatsızlığın doktor yardımı gerektirip gerektirmediğine sağ duyumuzla karar vermeliyiz. Örneğin baş yaralanmaları ve şuur kaybı ya da derine işlemiş, mikroplanmış yaralar özellikle ciddidir. Evde tedavileri yetersiz ve muhtemelen tehlikeli olurlar. Pek çok küçük kaza evde iyileştirilebilir ve bu amaçla evde bir ilk yardım çantası hazır bulundurulmalıdır.
Sargı bezleri, antiseptik (mikrop öldürücü) maddeler, batikon, plaster ve makas en çok yararlanılan ilk yardım gereçlerindendir.
Kesikler ve Sıyrıklarda Yapılması Gerekenler:
Pürtüklü ve sert bir yüzeye sürtünme sonucu deri açıldığında yapılacak tedavinin üç hedefi vardır. Kanamayı durdurmak; yarayı temizlemek; yarayı örtmek. Musluk suyu ile dikkatle yıkanarak yaradaki pisliklerin çoğu atılır ve pamukla yüzeydeki pislikler temizlenir. Yarayı sulandırılmış bir antiseptik ile yıkamak mikropları öldürür. Üzeri açık bırakılan sıyrık çok çabuk iyileşir ama çoğunlukla elbiselere sürtünmeyi önlemek için üstünü kapatmak gerekir. Yara özenle temizlenir ve örtülürse kanama kendiliğinden durur. En iyisi antiseptik gazlı delikli plasterler kullanmaktır. Ancak eczanelerde satılan bandajlar ve plasterler yaraya yapışabilir. Yarayı gevşek sarmak yada vazelin kullanmak yapışmayı önleyebilir.
Aramalar: çocuğumun eli kesildi ne yapmalıyım, çocuğumun eli sıyrıldı ne yapabilirim, kesiklerde ne yapılır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder