Anne sütünün verilemediği ve doğumdan itibaren hazır mama vermek durumunda kalanlar için en kolay yöntem biberon ile beslemektir.
Anne sütüne destek olarak ya da annenin olmadığı saatlerde mama verilmesi gerekiyorsa bebeğin memeyi bırakmaması için kaşıkla veya damlalıkla mama verilebilir. Bu yöntem oldukça uğraştırıcı olduğu için ancak bir iki öğünde mümkündür.
Hazır mamalar anne sütüne benzetilmeye çalışılmışlardır ve yeni doğan bebek için uygundurlar. Formülleri arasında çok büyük farklar yoktur.
Bebek gelişimini sürdürüyor ve sorunlarla karşılaşılmıyorsa, başlanan mama ile aylara uygun şekilde beslenmeye devam edilir. Gaz, sindirim güçlüğü, kabızlık gibi sorunlar varsa doktorunuzun önerisi ile mamayı değiştirebilirsiniz.
Biberonla besleme için yeterli sayıda (7-8 adet) biberon, biberon emziği, şişe fırçası, büyük bir kaynatma kabı veya sterilizatör gerekir. Biberon emziğinin deliği yeterli büyüklükte olmalıdır. Ters çevirdiğimizde, saniyede 2-3 damla akması gerekir.
Toz hâlinde satılan mamayı kaynatıp ılıtılmış suyun içine (üzerinde ölçek bulunan biberonları tercih edin) koyup çalkaladıktan sonra, bebeğin ağzının yanmayacağından emin olarak bebeğe verin. Bir damla sütü bileğinizin içine damlatarak sıcaklığı kontrol edebilirsiniz.
Her beslenme için yeni mama hazırlamaya dikkat edin. Gece beslenmeleri için 2-3 biberonu ayrı ayrı hazırlayıp buzdolabında bekletin. Bebek acıktığında sıcak suyun içinde benmari usulü ile ya da mikrodalga ile ısıtarak verebilirsiniz. Mamanın sıcaklığı vücut ısısı (36-37 °C) civarında olmalıdır.
Toz halinde satılan hazır mamaya herhangi bir şey ilâve etmemize gerek yoktur. Mamalar anne sütüne göre daha yoğun olduğu için bebek daha seyrek beslenecektir. Ortalama 3-4 saatte bir beslenme yeterli olacaktır.
İlk haftalarda 40-50 cc mama hazırlamanız yeterliyken bebeğin ihtiyacı giderek artacaktır. Hazırladığınız mamayı tamamen bitiriyorsa, bir sonraki seferde 30 cc artırarak verin.
ÖRNEK TABLO
Unutulmaması gereken önemli bir konu; bazı bebeklerin bu tablodakinden daha az, bazılarının da daha çok mama gereksinimi olduğudur. Doktor, her ay tartılan bebeğin ağırlık kazanımının yeterli olup olmadığını söyleyecektir. Bebeğiniz mamanın tümünü bitiremiyorsa zorlamayın. Karnı doyduğunda rahatlayacak ve uyuyacaktır. Bu da her şeyin yolunda olduğunu gösterir. Mamayla beslenen bebeklere beslenme aralarında su vermek gerekir. Kaynatıldıktan sonra ılıtılmış su için ayrı bir biberon bulundurmak ve suyu 3-4 saatte bir değiştirmek gerekir. İçilen su miktarı bebekten bebeğe değişir. Bu konuda da zorlamada bulunmamak gerekir.
Biberonla beslemede dikkat edilmesi gerekenler:
- Bebeği eğik olarak tutun, kesinlikle yatarken beslemeyin. YAZININ DEVAMINA GİT
Sponsorlu Bağlantılar:
- Biberonu bebeğin ağzındayken ucunda hava kalmayacak kadar dik tutun.
- Biberondaki mama bittikten sonra hâlâ emiyorsa bir miktar mama daha verin. Bırakmak istemiyorsa ya da uyuduysa parmağınızı hafifçe biberon memesi ile ağız kenarı arasına sokarak vakumu çözün.
- Biberon ağzındayken uyursa, tam doymamış olabileceğinden oturur konuma getirerek gazını çıkarın ve istiyorsa kalan mamayı tekrar verin.
- Anne memesine alışkın bebekler biberonu genellikle reddederler. Biberon vermek zorundaysanız, uçları anne memesine benzeyenleri tercih edin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder