Meme Başı Çatlakları
İlk haftalarda sık görülür. Bebek sürekli emzirme durumunda tutulursa oluşur. Ayrıca bebeğin anne göğsünde uzun süre tutulmasında da bir yarar yoktur. Bebek yeterince emdikten sonra (her bir göğüs için en fazla 15 dk) anne parmağını bebeğin ağzına sokarak bebeğin oluşturduğu vakumu açıp memeyi bebeğin ağzından kurtarmalıdır. Çekerek çıkartılan meme başı zedelenir ve ağrılı çatlaklar oluşur. Meme temizliğinde sabun kullanılması da çatlaklara yol açar. Memedeki çatlaklar iyileşene kadar süt sağılarak boşaltılmalı, bu arada doktoaın önereceği ilâçlar kullanılmalıdır. Meme emzirme sonrası kurulanmalı, kapalı kalmaması için meme tamponu konulmalıdır.
Göğüs ucuna takılan silikon başlıklar da bebeğin ağzı ile meme başının temasını azaltacağından, birkaç gün kullanılırsa iyileşme süreci hızlanır. Ayrıca, emzirmeden kısa bir süre önce meme başına buz sürmek ağrıyı azaltacaktır.
Bebek memenin renkli kısmını tamamen ağzına almalıdır. Sadece meme başını tutuyorsa bu da çatlaklara yol açar.
Meme başının düz veya içeride olması:
Meme başı düz ya da içeride ise emzirme güçleşir. Düzenli masaj yapılarak meme başı dışarıya çıkarılmalıdır. Bu arada silikon başlıklar kullanılabilir. Meme başını çıkartabilmek için 'nipple' adı verilen, enjektöre benzeyen araçlar mevcuttur. Bir enjektörün ucu kesilerek aynı işleve sahip bir araç yapılabilir.
Aramalar: emzirmeden dolayı meme uçlarında yaralar, göğüslerde çatlaklar, bebek emzirirken memelerin yara olması
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder