KRİYOTERAPİ NEDİR?
KRİYOTERAPİ TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİKriyoterapi işlemi, doktorunuzun tanısını koyduğu lezyonun olduğu bölgeye dokuyu dondurma özelliğine sahip bir maddenin püskürtülmesi veya bu madde ile soğutulmuş bir metal parçanın teması şeklinde uygulanmaktadır. Bu madde genellikle likid nitrojen olup, dokuya enjekte edilmemekte ve buharı solunulmadığı takdirde herhangi bir olumsuz etkisi görülmemektedir. Soğuk uygulanmasının lokal uyuşturucu (anestezik) etkisinin bulunması nedeniyle genellikle tedavi sırasında oluşabilecek ağrı şiddetli derecede değildir. Bu nedenle lokal anestezik maddelerin alerji oluşturabileceği ihtimali de göz önünde bulundurularak anestezi yapılması özel koşullar dışında önerilmemektedir.
Tıbbi tüm girişimlerde olduğu gibi, kriyoterapi işleminde de bazı komplikasyon riskleri mevcuttur. İşlem sonrasında ilk 24 saat içinde uygulama bölgesinde su veya kan toplanması görülebilir. Uygulanan anestezik maddeye bağlı allerjik reaksiyonlar, kanama, yara enfeksiyonu, yara yerinde kabarık veya çökme şeklinde iz kalması, yara iyileşme alanında koyu veya açık renkte leke oluşması, lezyonun tamamen yok edilememesi ve kısmen sebat etmesi ya da aynı bölgede ve diğer bölgelerde tekrar ortaya çıkması, işlem sırasında veya sonrasında ağrı, işlem bölgesine komşu doku ve organlarda kısmi hasar gibi komplikasyonlar gelişebilmektedir.
Öncelikle aspirin ve kumadin gibi pıhtılaşma önleyiciler olmak üzere kullandığınız tüm ilaçlan, mevcut diabet (şeker) ve tansiyon yüksekliği, kalp damar hastalığı gibi olanlar başta olmak üzere sistemik hastalıklarınızı, geçmişinizdeki eğer varsa öncelikle lokal anestezik maddelere karşı olan veya diğer alerjik hastalıklarınızı belirtiniz. Bu işlem dokuya soğuk uygulanması şeklinde gerçekleştirildiğinden daha önce soğuğa karşı aşırı duyarlılığınız oiup olmadığını belirtmeniz çok önemlidir.
Yapılan işlem sonrası verilecek pansuman ve tedavileri düzenli olarak kullanız. Pansuman veya kontrol amacıyla verilen randevularınıza mutlaka geliniz.
Kriyoterapi uygulaması bazen birkaç seans tekrar uygulama gerektirebilir. Bu durumlarda doktorunuzun size belirttiği aralıklarla kontrol muayenenizi yaptırınız.
Aramalar: kriyo nedir, kıryoterapi ne demektir, krio ne anlama gelir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder