YENİDOĞAN BEBEKTE SARILIK
İkinci günden sonra ortaya çıkan ve genellikle tedavi gerektirmeyen bir durumdur. Anne ve bebeğin kan gruplarının bilinmesi ve sarılığın düzeyinin tayini için doktor kontrolü gerekir.
Bebeği her gün soyarak gün ışığında bakınız. Sarılık vücudun üst taraflarından başlayarak giderek aşağıya doğru iner. Elinizi hafifçe bastırarak cilt üzerinde gezdirirseniz sarılık daha kolay anlaşılır.
Annenin kan grubunun Rh (-) olduğu doğumdan önce biliniyorsa ve bu onun ilk doğumuysa genellikle tehlike yoktur. Bebeğin doğumdan hemen sonra kan grubu belirlenir. Bebeğin kan grubu da Rh (-) ise Rh uyuşmazlığı yoktur. Ancak bebek Rh (+) ise doktor izler. Bundan sonra doğması muhtemel 2. bebeği korumak için annenin doğumdan sonraki ilk 48 saat içinde anti-D alması gerekir.
Annenin kan grubu O, bebek A veya B ise bu da bir cins uyuşmazlıktır. Rh uyuşmazlığına göre daha hafiftir.
Yeni doğan bebekte sarılığa yol açan pek çok neden bulunmaktadır. İlk 1 hafta bebeğin sarılığı yakından izlenmeli, tedavi gerekiyorsa yapılmalıdır. Tedavi sınırına doktor karar verir. Sarılığa neden olan "bilirubin" adı verilen madde ilk haftada çok yükselirse kalıcı beyin hasarları oluşabilir.
Sarılık tedavisinde ne yapılır?
İlk günlerde sarılık önemli düzeyde yüksek çıkıyorsa fototerapi (ışık tedavisi) uygulanır. Bu tedavide bebek belirli bir dalga boyuna sahip olan ışık altında yatmaktadır. Bu tedavi genelde 2-3 gün sürer.
Kan değişimi ne zaman gerekir?
Sarılık çok yüksek düzeyde ise, beyin oluşabilecek hasarı önlemek için genelde ilk hafta içinde kan değişimi yapılmaktadır. Bebeğinizin kaç günlük olduğu, ağırlığı ve bazı özel durumları doktor tarafından dikkate alınarak tedaviye karar verilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder