Gebelik süresince aslında neler olup biter?
Gebelik, yaklaşık olarak, dokuz aylık bir dönemdir. Bu süre içinde tüpe, başkaca bir deyişle yumurtalığı uterusa (rahme) bağlayan boru içine düşen yumurtacık (övül) döllenir ve bir insan yumurtası olur. Döllenme gerçekleşir gerçekleşmez de bu tek hücre çoğalır. Aynı zamanda bu organın iç duvarında bir yere saplanır, yerleşir.
Gebeliğin dışarıdan belli olan ilk işareti menstrüasyonun (âdetin) gebelik sonuna kadar hiç görülmemesidir. İkinci aya doğru, hormonların çalışmasıyla, kadın memelerinin şiştiğini ve ağırlaştığını farkeder. Günler geçtikçe başka sutyen, yani daha büyük bir sutyen alır ve bunu gece gündüz kullanır. Bu, birçok gebeliklerden sonra görülen, meme sarkmalarını önleyici bir tedbirdir.
Dördüncü aya doğru, gebe kadının karnı hatırı sayılır derecede büyür. Çünkü bebek büyür, onu kaplayan uterus (rahim) de büyümek zorundadır. İkinci ayın sonunda bebeğin boyu üç santim kadar bir şeydir. O zaman buna embriyon (rüşeym) denir. Ana rahmindeki dört aylık hayatından sonra bebek insana hayli benzer ve boyu yirmi santime erişir. Artık buna embriyon değil, fetus (cenin) denir. Yüz çizgileri iyice belli olur, dış cinsel organları farkedilir. El ve ayak parmakları ayrılmıştır.
Anne, bebeğin kendi içinde kımıldadığını bu dördüncü ayda duyar. Yer değiştirirken kımıldanması anne karnına bakarken, gözle farkedilebilir. Bütün gebeliğin etkisi süresince, bebek, içi su dolu bir kesenin (su kesesi) içinde yüzerek, etkisi kendisine ulaşabilecek bütün dışarıdan vurma ve çarpmalara karşı korunmaktadır. Su kesesinin bir ucu plasenta (son) denen bir organa bağlıdır. Bu son da rahim iç duvarına sıkıca tutunmuştur. Bebek, ihtiyacı olan besin ve oksijeni, göbek bağı denen bir kordonla bu plasentadan (sondan) alır. Plasentaya da anneden gelir. Küçük bebeğin kanındaki işe yaramaz kalıntıları da biriktirip aynı yoldan annenin kanına gönderir.
Bu yüzden, gebe bir kadının, iyi bir doğum doktorunun bakımı ve kontrolü altında bulunması çok önemli ve gereklidir. Annenin sağlığı, çocuğun sağlığına bağlıdır. Çocuk ve annenin kanında biriken işe yaramaz madde ve kalıntıları her ikisi için de anne atacaktır. Çok kilo almaması için, hekim, anneye özel bir perhiz yazar. Açık havada egzersiz yaptırır, her gelişinde tansiyonunu (damardaki kan basıncını) ölçer, annenin ve bebeğin kalp seslerini dinler. Hem annede hem çocukta birikebilen zehirli maddelerin dışarı atılıp atılmadığı konusunda bir yargıya varır. Bu çok tehlikeli bir hastalıktır. Ama bu konu o kadar umursanacak bir problem olamaz. Günümüzde giderek daha seyrek ortaya çıkmaktadır ve çaresi de vardır.
Aramalar: göbek kordonu ne işe yarar, göbek bağının görevi nedir, gebelikte neler meydana gelir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder