Latince adı, Peganum harmala'dır. Nazarotu olarak da bilinir. Sedefotugiller familyasından olan bu bitki, yeşilimsi beyaz çiçeklere sahiptir ve 50 ile 70 cm arasında boylara sahip olur. Çok yıllık (iki yıl ve daha fazla yaşayan), otsu step bir bitkidir. Bahçelerde ve bağlarda yetişir. Tohumları harmin, harmalin, harmalol, peganin gibi alkaloitler, yağ ve bunun yanısıra kırmızı boya ihtiva eder. İçeriğinde bol miktarda A vitamini ve C vitamini bulunur. Bitkinin tamamı ilaç olarak kullanılır.
ÜZERLİK OTU ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?
Üzerlik otu çayı da açık olarak hazırlanır. Fazla demli içimi zararlıdır. 1 tatlı kaşığı üzetlik otunun üzerine 1/4 litre kaynar su dökülür. 5 Dakika bekletildikten sonra içilir. Bu çaydan günde sadece 2 su bardağı içilir. Bunun dışında tohumları alınıp kavrulur. Kavrulduktan sonra balla karıştırılıp yenilebilir ya da bir bardak su içerisine karıştırılarak içilebilir. Üzerlik otu fazla alınırsa bulantı ve kusma gibi yan etkileri görülür.
ÜZERLİK OTUNUN FAYDALARI
İnternet üzerinde ve diğer bazı yazılı kaynaklarda hamileliği kolaylaştırdığı iddia edilse de hastaneciyiz.blogspot.com olarak hamile hanımların bu ottan yapılan hiç bir ilacı ağızlarına almamalarını öneriyoruz.
Üzerlikotu kan ve sinirler üzerinde güçlendirici, kuvvetlendirici etki meydana getirir. Taze yapraklan salata gibi yendiği gibi tereyağlı ekmek üzerine konarak da yenebilir. İştahı açar. Sinirleri yatıştırır. Basura karşı faydalıdır. Karın ağrısı ve bel ağrısı içinde faydalıdır. Bağırsak parazitlerini öldürür. İdrar yolu hastalıklarına iyi gelir. Sıtma hastalığını meydana getiren sıtma mikrobuna karşı da etkilidir. Antioksidan ve tümör önleyici yapısıyla kansere karşı da koruyucudur. Kanser tedavisinde yardımcı olarak kullanılır.
Bilhassa üzerlikotu çayı kan pıhtılaşması, damar tıkanması, beyine kan hücumu, bayılma, sersemleme, boğaz ve gırtlak iltihaplanması durumları için çok değerli bir bitkidir. Ayrıca görme duyusunu da kuvvetlendirir.
Nefes darlığına ve kalp çarpıntısına iyi gelmektedir. Cinsel gücü arttırıcı etkisi vardır. YAZININ DEVAMINA GİT
Sponsorlu Bağlantılar:
Yorgunluk ve özellikle kas güçsüzlüğü ve halsizliğe karşı günde 2 su bardağı üzerlik otu çayının yanında, günde 3-4 defa kaslar bu çayla yıkanır. Yaralanmalara karşı öküz gözü adlı şifalı bitkinin etkilerine aynen sahiptir.
İlgili aramalar: Üzerlik otu nedir? üzerlik otunun faydaları nelerdir? üzerlik otu nelere iyi gelir? Nazar otunun yararları nelerdir?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder