İSHALİN BİTKİSEL TEDAVİSİ
İshale neden olan çok sayıda durum vardır. Genellikle beslenme hataları, bozuk yiyecekler ve zehirlenmeler bu hastalığa sebep olur. Bunun dışında enfeksiyon hastalıkları sonucunda ortaya çıktığı gibi üşütme, mide hastalıkları, karaciğer, safra kesesi ve pankreas hastalıkları da neden olabilir. Ayrıca birçok kimyasal ve sentetik ilacın da ishale neden olduğu anlaşılmıştır.
İSHALDE BESLENME
İshal durumunda her türlü şeker ve şekerli üründen kaçınınız. Kızartılmış yiyecekler, lahana ve kabuklu yemişler kesinlikle alınmamalıdır. Dışarıdan açık yiyecekler yememeye özen gösterin. Günlük taze olarak yenilmesi gereken yiyecekleri bu şekilde tüketin.
Hastalığın başlangıcında bir gün hiç bir şey yenmez. Bir gün sonra karadut, ahududu, kara erik gibi meyveler kurutulmuş veya hoşaf şeklinde alınır. Bu meyveler hastalığın tedavisinde çok etkili bir rol oynarlar. Bu meyveler küçük porsiyonlar halinde saat başı alınır. İyice çiğnendikten ve ağızda bir müddet tutulduktan sonra yutulur. Yine ishalin bitkisel tedavisi için tüketebileceğiniz bazı meyveler şunlardır:
Ayva, muz, elma, nar ve karadut gibi meyveler yemek faydalı olur.
İshale karşı şifalı çaylar: Meşe kabuğu, adaçayı, nane, papatya, kekik, ördekayağı, altınbaşotu ve pelinotu'ndan yapılan çaydan günde 2 su bardağı içilir.
Bir tatlı kaşığı kuru türk kahvesi alarak üstüne üzerine 5-6 damla limon suyu damlatın ve bu kahveyi yutun. Arkasından bir bardak su için. Bu işlemi günlük 3-4 kez uygulayabilirsiniz. Benzer bir şekilde kullanılan bir diğer yöntem ise bir tatlı kaşığı kuru çayı çiğneyip yuttuktan sonra arkasından bir bardak su içmektir. İshale yakalandığınızda bol su tüketmeniz gerekir. Vücudunuz çok su kaybedeceği için vücudunuzdan kaybolup giden bu suyu tamamlamalısınız.
Papatya suyu ile lavman: Papatya suda kaynatılır ve elde edilen bu su süzüldükten sonra lavman yapılır. Mayinin (suyun) biraz sıcak olması şarttır. Ayrıca sıcak oturma banyosu ve soğuk sargı da uygulanabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder