Pelinotu ve Pelin Otunun Faydaları

PELİN OTU
Latince adı, (ARTEMISIA ABSINTHIUM L.) dir. Halk arasında acı pelin, acı yavşan, ak pelin gibi isimlerle de bilinir. Papatyagiller familyasından olan bu bitki ülkemizde doğal olarak yetişir. İçki yapımında da kullanılır. Oldukça acı bir tadı vardır. Acı pelinin tedavi amaçlı kullanımı oldukça eski tarihlere dayanmaktadır. Kuru ve sıcak yerleri sever. Açık arazide yetişir. Kayalık yerlerde, yol ve çit kenarlarında, ırmak kıyılarında yetişir. Boyu 120 cm'ye kadar uzayabilir. Griye ya da beyaza çalan yeşil renkli, parçalı yapraklı vardır. Itırlıdır.

İlaç olarak pelin otunun yaprakları ve filizleri kullanılır.

Pelinotu iştah açar ve hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını vücuttan atar. Karaciğer ve safra kesesinin fonksiyonlarını iyileştirir. Nikris (GUT) hastalığı, kansızlık gibi rahatsızlıklara iyi geldiği gibi haricen çıkık, kanama ve çıbanlara karşı da başarıyla uygulanmaktadır. Saçkıran ve yılancığa karşı etkilidir. Cilde parlaklık verir ve bunun yanısıra cilt lekelerini giderir. Göz altındaki morluk ve şişliklere de faydalıdır. Göz altındaki bu alanlara kompres yapıldığında göz ağrılarına karşı da iyi gelir. Balla karıştırılıp yenirse safra salınımını arttırır ve idrar söktürür. Pelin otunun bazı zehirlere karşı da iyileştirici etkisi olduğu bilinmektedir. Akrep ve su yılanının zehrine karşı ve karşı faydalıdır. Baldıran otunun verdiği kötü etkiye karşı da pelin otu şurubu iyi gelir. Sirkeyle birlikte içildiğinde mantar zehirlenmesine iyi gelmektedir.
pelin otu, acı pelinotu, pelin otunun faydaları, pelin otu resmi, pelin otu fotoğrafı

Pelin otu bilinçsizce kullanılmaması gereken bir bitkidir. Çünkü kullanım dozu iyi ayarlanmalıdır. Kullanılırken miktarının çok az tutulması gerekir. Fazla kullanıldığında kusma, zehirlenme vb. ciddi sorunlara sebep olabilir. YAZININ DEVAMINA GİT

Sponsorlu Bağlantılar:


İlgili aramalar: Pelinotunun kullanımı nasıldır? pelin otunun faydaları nelerdir? pelin otu nelere iyi gelir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder