Hastalık Nedir
?Vücudumuzdaki canlı özelliğe sahip, yapı ve görev bakımından en küçük birime hücre diyoruz. Bu hücrelerin bir araya gelip birleşmesiyle dokular, dokuların da birleşmesiyle organlar ve organların da birleşerek bir görevi ya da görevleri yerine getiren topluluğuna sistem adı veriyoruz.
Bazı durumlarda; hücrelerin meydana getirdiği dokuların, organların ya da sistemlerin birinde ya da aynı anda bir kaçında, bir takım sebeplerle; anatomik yapılarında, fizyolojik işleyişlerinde ya da bazen de psikolojik ve sosyal düzenlerinde bozukluklar meydana gelebilir.
Bu durumun doğal sonucu olarak; bozukluğun meydana geldiği o bölgede ya da vücudun tamamında bazı sorunlar ve değişik durumlar ortaya çıkar. Meydana gelen bu olağandışı durum sonucunda insan vücudunda; yüksek ya da düşük ateş, ağrı, kanama, kızarıklık, şişkinlik ve benzeri durumlar ortaya çıkar. Bu belirtiler, hastalıktan hastalığa değişiklik gösterir ve kişinin sağlık durumunda kötüye giden bir tablo olduğunun sinyalini verir. Kişinin sağlığı bozulmuştur. Bu bozukluk bazen çok kısa, bazen uzun sürebilir. Hatta bazı durumlarda kişi hayatı boyunca bu sağlık sorunuyla yaşamak durumunda kalabilmektedir.
Anatomik, fizyolojik ya da psikolojik olarak, vücudun herhangi bir yerinde, bir bölgesinde ya da tamamında bir bozukluk meydana gelmesine hastalık denir. Yani hastalık, sağlığın kısmen ya da tamamen bozulması durumudur. Hastalığa sebep olan en önemli faktör, mikroplardır. Bunun yanısıra genetik yapı, dengesiz beslenme, psikolojik problemler vb. durumlarda hastalığın meydana gelmesi için zemin hazırlarlar. YAZININ DEVAMINA GİT
Sponsorlu Bağlantılar:
Türk Dil Kurumu hastalığı şu şekilde tanımlamıştır: "Organizmada birtakım değişikliklerin ortaya çıkmasıyla sağlığın bozulması durumu, rahatsızlık, çor, dert, sayrılık, illet, maraz, maraza, esenlik karşıtı". Hastalık kelimesi yerine rahatsızlık da eş anlamlı olarak kullanılır. Kalp hastalığı yerine kalp rahatsızlığı da denir.
Hastalık oldukça geniş bir tanımlamadır. Bazı basit şikayetler de hastalık olarak tanımlandığı gibi çok ciddi sorunlar da hastalık olarak tanımlanır. Herhangi bir organın düzeninin bozulması, kısmen çalışması ya da çalışmaması, iltihaplanması, yaralanması, tümörlenmesi ya da kanserleşmesi hastalık olarak kabul edilir. Hastalık bulunduğu dokuya, organa, sisteme, bölgeye, döneme, cinsiyete vb. değişik alt alanlara sınıflandırılmaktadır. Örnek verecek olursak; deri hastalıkları, kemik hastalıkları, göz hastalıkları, kulak-burun-boğaz hastalıkları, kadın hastalıkları, üriner sistem hastalıkları, çocuk hastalıkları, bulaşıcı hastalıklar gibi bir çok değişik sınıflara ayrılmaktadır.
İlgili aramalar: Hastalık nedir? hastalığın tanımı nasıl yapılır? hastalık ne demektir?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder