Doğuma Yardımcı Tedbirler

Doğuma Yardımcı Tedbirler



Doğuma yardımcı tedbirlerden en sık uygulananı perinenin kesilmesidir. Perine bir makasla her iki tarafından birkaç santim kesilerek açılır. Bu, anne ve bebeğini koruyan basit bir müdahaledir. Fetüs zarının yırtılmasının doğuracağı çok ciddi bir tehlike yoktur. Doktor, kendiliğinden yırtılmayan zarı, ucu küt bir pensi vajinaya sokarak yırtabilir. Fetüs zarı iyice gerilmiş olduğu için anne herhangi bir acı hissetmez. Doğum sancılarının yetersizliği nedeniyle doğum herhangi bir safhada durursa, doktor, forseps yardımı ile doğumu tamamlayabilir. Bebeğin, başı forsepsle tutulup itinayla dışarı çekilir. Bugün için bebeğin forseps yardımıyla alınması yerine, vakum yöntemi uygulanır. Bebeğin başına emici bir fanus konur. Doğum sancılarının yaptığı basınç, az basınçlı fanusun hafif emişiyle korunur ve böylece bebeğin çabuk, kolay doğması sağlanır.

Sezaryen ameliyatı, bugün için yaklaşık yarım saat süren ve hemen hiç bir sakıncası ve tehlikesi olmayan bir ameliyattır. Gebe kadın bayıltılır, karın boşluğu ve rahim boyun kısmı bebeğin alınabileceği kadar açılır. Daha sonraki gebeliklerde de sezaryen tehlikesizce uygulanabilir. Sezaryen ameliyatı geçirmek demek, ikinci bebeğin normal doğmayacağına işaret etmez.

Gebelikte sonun gelişi sırasında plasenta tamamen dışarı atılmazsa şiddetli kanamalar görülebilir. Bunun için, plasenta dışarı atılıncaya dek rahim kasılmalarının sürmesi gerekir. Eğer plasenta tamamen dışarı atılamamışsa, doktor bu işi elle yapmaya çalışır, bu da olmazsa basit bir küretaj(rahim içini temizleme) gerekli olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder