EBEGÜMECİ
Latince adı, (MALVA SILVESTRIS) olan bu bitki, tarla ve çayır kenarlarında, güneşli bayırlarda, duvar diplerinde ve çöplüklerde yetişir. Çiçeği, kökleri ve yaprağı tıbbi amaçlı kullanılan bu çiçeğin yabani türü olan yabani ebegümecinin çiçeği yararsız olduğu için tedavi amaçlı kullanılmaz. Yapraklarında yapışkan bitki özü, tanen, pektin ve yağ esasnsı ihtiva eder. %0,8- %1,2 oranları arasında efedrin alkaloid ihtiva eder. Kökleri odunsu ve oldukça sağlamdır.
EBEGÜMECİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Yabani ebegümeci çayı balgam ve cerahat söktürür. İltihaplanmaları önler. Öksürüğü kestiği için bazı coğrafyalarda binlerce yıldır kullanılmaktadır. Boğazı yumuşatır. Nezle, soğuk algınlığı, grip ve üst solunum yolları hastalıklarında, anjinde, mide mukozası iltihaplanmasında başarılı bir şekilde kullanılır. Kilo vermeye yardımcı olur. Bitkinin özü ve çayı, bazı ülkelerde obezite ile mücadelede kullanılmaktadır. Romatizmanın tedavisinde kullanılan en etkili bitkilerin başında gelir. Sinir hastalıklarına ve üriner sistemin hastalıkları karşı iyi gelir. Afrodizyak özelliği de olduğundan cinsel güçsüzlüğe faydalıdır.
Ebegümeci Çayı Nasıl Hazırlanır?
1 tatlı kaşığı kadar ebegümeci kurusunu 1 bardak kaynamış sıcak su içerisine atın ve 2-3 dakika süre ile de kısık ateşte, arada bir karıştırarak kaynatın. Demlendikten sonra suyunu süzerek içebilirsiniz.
EBEGÜMECİNİN ZARARLARIKafein ile birleşirse içeriğindeki efedrin ölümcül bir etkiye sebep olabilir. Hamile ve emziren bayanlar kullanmamalıdır. Kalp hastalığı, kan hastalığı gibi ciddi hastalıkları olan insanların doktorlarına danışmadan kullanmamaları tavsiye edilmektedir. İlaç kullananlar, ilaç kullanımından 2 saat önce veya sonra almalıdır çünkü ilacın emilim süresini uzatır. Hamile kalmaya çalışan kadınlar kullanmamalıdır çünkü yumurtlamayı olumsuz etkilediği için hamileliği zorlaştırır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder