Dolaşım Sistemi Hakkında Kısa Bilgi

Dolaşım sistemi hakkında kısa bilgi



dolaşım sistemi, kardiyovasküler sistem
Dolaşım sisteminin elemanları kalp, damarlar ve kandır. Bu sistemin diğer adı kardiyovasküler sistemdir. Kalpten çıkan kan, atardamarlarda ilerler ve kılcal damarlar yoluyla vücuttaki her organa ulaşana kadar defalarca bölünür. Kılcal damarlar o kadar ki alyuvarların sıkışarak girebileceği ölçüde dardır. Alyuvarların taşıdığı besin ve oksijen, kılcal damarların çeperlerinden dokulara geçer. Karbondioksiti de içeren atık maddeler de aynı şekilde dokulardan kana karışır. Kılcal damarlarda oksijenini yitiren kan bir toplardamar ağıyla ve giderek genişleyen damarlarla kalbe dönen büyük damarlara akar. Bu kar sularının ırmaklarla, oradan denizlerle ve oradan okyanuslarla buluşması gibidir. Toplardamarların yapısı atardamarlardan farklıdır; çeperleri daha incedir ve ayağa kalktığımızda kirli kanın bacaklarımıza dönmesini sağlayacak bir tek yönlü akışı gerçekleştiren kapakları içerir. Bu tek yönlü kapaklar iyi çalışmazsa; bacaklardaki damarlar aşırı kan basıncı nedeniyle gerilir. Bunlar deriye yakın damarlarsa varis dediğimiz dolaşım bozukluğu hastalığını oluştururlar ve ameliyatla alınabilirler.

Dolaşım sisteminin görevi hücrelere gerekli enerjiyi sağlayarak canlılıklarının devamını sağlamaktır. Ayrıca hücrelerin enerjiyi oluşması sonucu meydana çıkan atık maddeleri, karbondioksiti ve suyu vücuttan dışarı atmak için akciğerlere ve böbreklere taşır. Böylede vücudumuzu mikroplara karşı da korur.

Kılcal damarlar ve bağlı oldukları kan damarları çok küçük oldukları için, kanın akışına ve kan basıncının kaynağı olan kalbe karşı direnç gösterirler. Doktorların kolumuza taktıkları tansiyon aletleriyle ölçümünü yaptıkları işte bu basınçtır. Dolaşım sistemi sadece besin ve oksijeni değil, iç salgı bezleri tarafından üretilen hormonları da taşıma görevini yerine getirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder