APANDİSİT NEDİR?
Apandisit, ince bağırsağın sona erdiği ve kalın bağırsağın başladığı bölgede bulunan apandis isimli organın iltihaplanmasına denir. Apandis kanal şeklinde içi boş bir organdır. Asıl olarak bağışıklık sisteminin bir parçası olarak görev yapar. İçerisinde bir çok mikroorganizma yaşar. Apandisin içerisine dışkı, safra taşı, meyve çekirdeği ve diğer artıklarının girmesi nedeni ile bu organ tıkanabilir. Tıkandığı zaman kalın bağırsak ile olan bağlantısı zayıflamaktadır. Bu durumda mikroorganizmalar hastalık yapıcı özellik kazanır ve iltihaplanma başlar.
APANDİSİTİN BELİRTİLERİ
Apandisit iltihabı karın ağrısı, iştahsızlık, bulantı ve kusma gibi şikayetlere neden olur. Apandis iltihaplanmasının belirtilerinden ilk olarak iştahsızlık görülür. Yine iltihaplanmanın sonucu olarak çıkan kusmalar genelde karın ağrılarından sonra ortaya çıkmaktadır. Karın ağrısı yavaş yavaş şiddetlenir ve karnın sağ alt kısmına doğru yayılır. Bu ağrı bazen kasıklarda, sırtta ve cinsel organların bulunduğu genital bölgede de hissedilebilir. Vücutta ateşte yükselir fakat 38 derecenin üzerine pek çıkmaz. Ateşin 39 derece üzerinde seyretmesi bir komplikasyon göstergesidir. Karının sağ alt bölgesinde ağrı ve hassasiyet meydana gelir. Hastalığa tanı koyabilmek için doktor tarafından hastanın hikayesi dikkatli bir şekilde dinlenir. Çünkü apandisitin belirtileri bir çok hastalıkta da görülen türden bulgulardır. Hastanın hikayesi dinlendikten sonra hemogram, idrar tetkiki ve radyolojik tetkikler de istenir.
YAZININ DEVAMINA GİT
Sponsorlu Bağlantılar:
Apandisit ameliyatı cerrahlar tarafından iyi bilinen bir ameliyattır. Tüm cerrahi operasyonların %2 sini apandisit ameliyatları oluşturmaktadır. Acil olarak yapılan ameliyatların yarısına yakını da apandisit ameliyatlarıdır. Değişik ameliyat teknikleri ile apandis organı alınır. Ameliyat sonrasında hastanın bir gece hastanede müşahade altında tutulması gerekir. Ertesi gün taburcu olabilen hasta 3-4 gün içerisinde de günlük yaşantısına geri dönebilir. Apandis organı bağışıklık sisteminde rol üstlenen organlardan biridir fakat alındıktan sonra olmaması da çok büyük bir sıkıntı yaratmaz.
İlgili aramalar: apandisit nedir? apandisit iltihaplanması
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder