Latince adı, (MATRICARIA CHAMOMILLA L.) olan hepimizin bildiği güzel ve hoş kokulu bir çiçektir. Sarı beyaz renkli çiçekler açar. Her türlü arazide yetişir. Yol kenarlarında, tarlalarda, çöplüklerde, yarlarda, çalılıklarda, buğday tarlalarında bol miktarda bulunur.
PAPATYANIN FAYDALARI
Papatyanın suyundan, çayından ve yağından yararlanılır. İlaç olarak çiçekleri ve gövdesi kullanılır. Tedavide kullanılan türü mayıs papatyasıdır. Mayıs ve haziran aylarında çiçek veren bu papatyayı mevsiminde toplayarak taze olarak kullanabilir, toplayıp kurutabilir ya da kurutulmuş olarak aktarlardan satın alabilirsiniz. Papatyanın karıştırıldığı bir çok çiçek türü vardır. Toplarken karıştırmamak oldukça önemlidir. Yanlış bir bitkinin mayıs papatyası sanılıp kullanılması oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Güvenilir bazı firmaların üretip hazır olarak poşet halinde kullanıma sundukları papatya çaylarını kullanmak daha doğru ve güvenli olacaktır. İster kendimiz toplayalım istersek hazır alalım kurutulmuş papatyanın 1 yıl kullanım süresi olduğunu unutmamak gerekir. Çünkü bu süreden sonra içerisindeki aktif maddeleri kaybedeceği için şifalı etkisi oldukça azalır. Yine aktif maddelerin yok olmaması açısından papatyayı gölgede kurutmak gereklidir.
Papatya çayı sıcak olarak içilir. Ağrıları ve krampları giderir. Her türlü kramp ve vücut ağrısında kullanılabilir. Özellikle karın (mide) ve bağırsak ağrılarını çok çabuk yok eder. Uykusuzluğa iyi gelir. Sinirleri yatıştırır. Diş ağrısına faydalı olur. Ateş düşürür. İdrarı söker. Hazımsızlığı azaltır. İçeriğinde bulunan alfa-bisabolol gastrit ve ülsere karşı faydalıdır.
Papatya çayı mide ve bağırsak gazlarına karşı oldukça faydalıdır. Ter söktürür. İltihaplanmaları önler. Yaraların daha çabuk iyileşmelerini sağlar.
Papatya çayı uzun zaman kullanıldığı takdirde bile keskinlikle alışkanlık meydana getirmez. Papatya çayından rahatsız olan ve alerjisi olan insanlara da çok az da olsa rastlamak mümkündür. Bu gibi kimselere tavsiyemiz, papatya çayını fazla demli olarak içmesinler. Yani tıpkı açık çay içer gibi yapın. Papatya çayının rengi de açık sarı olsun.
Papatya haricen de tatbik edilebilir. Merhemi yaraların üzerine sarılır. Boğaz ve burun rahatsızlıklarında kaynatılarak, buharı teneffüs edilir. Bu yöntemle sinüzit ve migren hastalıklarına karşı da iyi neticeler elde edilebilir. Yine bu yolla kulak nezlesi tedavi edilebilir.
Saç bakımında da papatya çayından faydalanabilirsiniz. Demlenip soğutulmuş papatya çayı ile saç diplerinize hafifçe masaj yaparsanız saç diplerinizdeki kaşıntıları giderebilirsiniz. Saçlarınızın ışıl ışıl görünmesini de sağlar. YAZININ DEVAMINA GİT
Sponsorlu Bağlantılar:
PAPATYA ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?
1 tatlı kaşığı kadar kurutulmuş papatyayı tıpkı poşet çay demler gibi kaynamış 1 bardak suya ilave edelim. 10 dakika kadar demlenmesini bekledikten sonra bir süzgeç yardımıyla suyunu süzerek gün 2 bardak içebiliriz.
Papatya banyo suyuna da ilave edilirse cilde faydalıdır. Basur şikayetinde hazırlanan oturma banyosunu da papatya ile yaparsanız iyi sonuçlar alabilirsiniz. Teninizi yumuşacık yapar ve mis gibi kokmasını sağlar.
PAPATYA YAĞI VE PAPATYA YAĞININ HAZIRLANIŞI
Taze papatya çiçekleri toplanır. Küçük bir şişenin içerisine ağzına kadar çok boşluk olmayacak şekilde doldurulur. Daha sonra şişeye ağzına kadar zeytinyağı ilave edilir. Bu şişe 2 hafta boyunca güneş ışıklarını görecek açık bir alanda bekletilir. Bu iki hafta boyunca her gün, gün içerisinde şişe çalkalanarak çiçeğin daha fazla güneş ışınlarından etkilenmesi sağlanır. İki hafta sonunda yağ bir tülbent ya da bir süzgeç yardımıyla süzülerek haricen kullanılır.
PAPATYA YAĞININ FAYDALARI
Papatyanın yağından ağrı tedavisinde istifade edilir. Bilhassa bebeklerde ve çocuklarda görülen karın ağrısı şikayetlerinde papatya yağı ısıtılır ve karın üzerine hafifçe masaj yapılarak cilde yedirilir. Bu uygulama karın ağrısına iyi gelir.
İlgili aramalar: papatyanın faydaları nelerdir? papatya çayının faydaları nelerdir? papatya nelere iyi gelir? papatya çiçeği resmi nasıl olur? papatya fotoğrafı nasıldır?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder