GASTROSKOPİ NASIL YAPILIR?
Gastroskopi yapılmadan önce hastaların en az 8 saat aç kalmaları gereklidir. Her hangi bir ağrı ve rahatsızlık hissetmemeleri için damar yolu ile sakinleştirici ve ağrı kesici verilmektedir. Böylece hasta yarı baygın olduğu için detayları hatırlamamaktadır. Gastroskopi sırasında hastanın temel yaşam fonksiyonları takip edilir. Lokal anestezik sprey ile boğaz uyuşturulur. İşlemin öncesinde hastanın kullandığı takma diş vb. bir protezi varsa çıkarılır. Daha sonra damar yolu ile sakinleştirici verilir ve hasta sol yanına doğru yatırılır.Yapılan işlem sırasında ağrı hissedilmez ve hasta rahat nefes alır. Gastrokopun görüş alanının açık olması için mideye doğru aralıklarla hava verilir. Yapılan işlem sonrasında kalan hava ağız ve anüs yolu ile çıkarılır. Gastroskopi 15 dakika içerisinde tamamlanır. Gastroskopi sırasında hastaların iltihap kapmalarını önlemek için ayrıntılı bir temizlik yapılır. Bakteri ve virüsleri yok etmek için özel bir sıvı ile dezenfekte edilmektedir. Birçok malzeme ise kullanım sonrası atılarak her hasta için yenisi kullanılmaktadır. Kullanılan cerrahi aletler sterilize edilerek yeniden kullanıma hazırlanmaktadır. Gastroskopi yapılan hastaya bu işlem sonrası kesin tanı koyulmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder