Şeker Hastalığı

Şeker Hastalığı

Şeker Hastalığı Nedir?
Vücudun şeker yakamamasında ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Tıp dilinde diyabet denilmektedir. Pankreas, kandaki şeker oranını kontrol eden ve insülin denilen bir madde salgılar. Pankreas bu görevini yerine getirmez ise, kandaki fazla şeker, karaciğerde depolanır.

Şekerlerin hücre içine sokulmasıyla görevli olan insülin eksikliği, kan şeker düzeyinin yükselmesine ve idrarda şeker bulunmasına (glukoz işemeye) sebep olur. Körlük, atardamar iltihabı, damar sertliği, yarım felç, böbrek yetmezliği, vb. ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. YAZININ DEVAMINA GİT

Sponsorlu Bağlantılar:


Şeker Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
İlk olarak çok yemek ve su içmek ihtiyacı, ağız kuruluğu olur. İdrar oranında artış, halsizlik, zayıflama, bulanık görme, ciltteki yaraların veya kesiklerin yavaş iyileşmesi (Kadınlarda) Vajinal kaşıntı ve de cinsel iktidarsızlığa, kişilik değişmesine, diş, deri, mide-bağırsak hastalıklarına da yol açıyor. Ancak bu hastalık herhangi bir belirti göstermeksizin yıllarca sessiz kalabiliyor.


Kalıtım, şişmanlık, gebelik ve uzun süreli ilaç kullanımı ise bu hastalığın ortaya çıkmasında rol oynar.

Şeker Hastaları Nasıl Beslenmeli?
Öncelikle doğru miktarda yenilmesi çok önemlidir. Her gün düzenli olarak C ve E vitaminleri ile krom minerali içeren besinler tüketin. Beyaz ekmek yerine kepekli ekmeği tercih edin, meyveleri kabuğuyla yiyin. Fasulye, bezelye, mercimek, barbunya, makarna, portakal ve nohut’a sıkça yer açın.

Kırmızı et yerine beyaz, light süt ve yoğurdu tercih edin. Şeker, tuz ve alkolden uzak durun. Tatlandırıcılı tatlıları tüketmeye çalışın. Düzenli spor yapın ve günde en az 8 bardak su içmeye özen gösterin. Buna karşın patates, prinç, havuç, muz, kavun ve üzümün şeker oranı yüksektir uzak durulması tavsiye edilir.

Şeker Hastalığı Tedavi Edilir Mi?
İlk olarak uzman bir doktor eşliğinde perhiz verilir. Protein ve yağ oranı minimize edilir. Çünkü protein karaciğerde şekere (glukoza) dönüştürülür. Yağ önemli bir enerji kaynağıdır bu kiloya sebep olabilir. Bu sebeple hayvansal yağ ve margarinden uzak yerine bitkisel yağlar tercih edilmelidir.

İnsülin tedavisi ise en önemlisidir. Bu tedavi doktor tavsiyesi ile uygun oranda alınmalıdır. Böylelikle kan şekeri dengesi sağlanır. Ve spor yapmak kaslardaki şekeri yakmamıza yardımcı olur. Fakat sporu doğru yapmak çok önemlidir.

Yıllardan beri halk arasında; şeker hastalarına bıçak vurulmaz, çünkü yarası iyileşmez diye kanı vardır. Fakat araştırmalar üzerine tip 2(erişkin tipi) şeker hastalığının ameliyatla tedavisi olan bir hastalık olduğu açıklanmıştır. Bu hastalarda ameliyattan sonra genelde %75- %98 şeker hapı ve insülin kullanmalarına gerek kalmıyor. Bu süreç 8-30 yılken şekerini normal düzeyde tutmak olanaklıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder