Kerevizin Faydaları Nelerdir?

KEREVİZİN FAYDALARI

Kereviz mutfağımızdan eksik olamayacak kadar besleyici bir sebzedir. Vitamin ve mineral bakımından çok zengindir. A, B ve C vitaminleri ihtiva eder. Protein ve öncelikle fosfor olmak üzere çinko, kalsiyum, bakır, mangan, klor, selenyum gibi mineraller içerir. Sedanolin, sedanonik anhidrit, palmirik asit, limonen ve gayakol gibi maddeleri de içeriğinde barındırır.

Erkekliği uyarıcı ve cinsel salgıları artırıcı etkisi vardır, iktidarsızlığa iyi gelir. Bu yüzden Amerikalıların fazla kereviz yedikleri ve kokteyl saatlerinde arada atıştırmak üzere masaya kereviz sapları koydukları söylenir. İştah açar, sütü yetersiz olan annelerin sütünü arttırır. Vücut direncini arttırır, antioksidan özelliği ile kanı temizler, ağız kokusunu önler, öksürüğü geçirir. Sivilcelerin azalmasını sağlar, kolesterolü düşürür, gaz söktürür. Böbrek taşlarını düşürmeye yardımcıdır. Tansiyonu düşürür. Karaciğeri ve mideyi kuvvetlendirir. Cilde canlı bir görünüm kazandırır.

Kerevizin başka özellikleri de vardır. Zayıflamak isteyenlere özenle verilebilir. Vücut hatlarını korumak isteyenler iki öğün arasında kereviz sapı yiyebilirler. Hem açlıklarını bastırmış olurlar, hem de vücutlarındaki fazla suyu atarlar. Ayrıca içeriğindeki selüloz çok iyi bir bağırsak temizleyicisidir.

Kabızlık giderici özelliğiyle kereviz şeker ve damla hastalıklarına ve romatizma hastalarına tavsiye edilir. Bu gibi hastalar domates ve havuç suyuyla karıştırılmış kereviz suyunu içebilirler. Ağır romatizmalılar her gün bir bardak kereviz suyu içerlerse çok iyi sonuç alırlar. Japonya'da romatizma tamamen kerevizle tedavi edilmektedir. YAZININ DEVAMINA GİT

Sponsorlu Bağlantılar:


Kerevizin sinirler üzerindeki şifalı etkisi ise tıbbın babası olarak bilinen Hipokrat zamanından beri bilinen bir gerçektir. Hipokrat, "sinirleri bozuk olanlar için en iyi ilaç kerevizdir" demişti. Günümüzde yapılan araştırmalarda kerevizin çok iyi bir sinir ilacı olduğu ispatlanmıştır. Fazla sinirli kimselere hararetle kereviz yemeleri öğütlenir.


Kerevizin sapları da kökleri de aynı niteliktedir. Kereviz çiğ de yenebilir, pişmiş de. Yumruları da yaprak ve sapları da kolayca kurutulabilir. Yumrularını kurutmak için incecik dilimler halinde kesmek bu iş için yeterlidir. Kereviz hemen bütün yıl boyunca bulunursa da, her zaman el altında tutabilmek için bir miktar kurutup saklamak doğru olur. Çorbanıza bir avuç kuru kereviz yaprağı atarsanız nefis bir koku sağlamış olursunuz. Kerevizin faydaları arasında bilinenler olduğu kadar hala tam olarak kanıtlanamamış faydaları da olduğu muhakkaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder