Karaciğerin Fonksiyonları

Karaciğerin Fonksiyonları

Karaciğer tüm vücudun güç merkezidir. 1,5 kg. kadar olan bu organ vücudumuzun en ağır organıdır ve üst karın boşluğunda ince bağırsak kümesinin üzerinde bulunur. Karaciğerin birbirinden bağımsız pek çok görevi vardır. Öncelikle bir güç deposu görevi görür. Sindirimle elde edilen temel maddelerden biri olan glikoz, doğrudan doğruya karaciğere gider ve vücudumuzun bu maddeye ihtiyaç duyacağı ana kadar glikojen olarak depolanır. Fazla hareket ettiğimiz zaman kaslar glikoza ihtiyaç duyar. Bu durumda karaciğer, pankreas tarafından salgılanan bir hormonun etkisiyle glikojeni glikoza çevirir.
karaciğerin fonksiyonları, karaciğerin görevi

Karaciğerde bulunan safra kesesi, safra kanalı yoluyla onikiparmak bağırsağa safra salgılar. Safra, yağları sindirme hazırlamaya yardımcı olan yeşilimsi bir sıvıdır ve alyuvarların karaciğer tarafından yıkılmasıyla elde edilir.

Karaciğerin bir başka görevi de kandan alkol gibi zehirleyici maddeleri ayırmaktır. Karaciğerin bu özelliği aşırı dozlarda ilaç ya da sürekli ve aşırı alkol alınması durumunda fibroz doku oluşturmasına, sirozlaşmasına dolayısıyla zarar görmesine ya da tamamen iş göremez hale gelmesine yol açar. Üstün bir kendini onarma gücü olan karaciğer önemli ölçüde zarar görürse, sarılık hastalığı ortaya çıkar; deri rengi kanda bulunan safra pigmentleri nedeniyle sararmaya başlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder