Akciğer Kanseri Nedir?
Akciğer kanseri hastalığı, akciğer organımız içerisindeki dokularda meydana gelen hücreciklerin sürekli çoğalma yoluyla dağılmasını ifade etmektedir. İstenmeyen bir rahatsızlık olduğu için hücreciklerin çoğalmaları kontrolsüz olarak gerçekleşmektedir. İstenmeyen kitle/tümörün akciğer organı içerisinde çoğalmaları ve bu hastalığın seviyesinin ilerlemesiyle karsinom (kanser) hücrelerinin diğer organlara ve beyin, kemik (metastaz) gibi bütün vücuda yayılmasıyla ölümcül sonuca kadar ilerleyebilmektedir. Küçük olmayan ve küçük hücreli dışı olarak iki farklı şekilde yayılmasını gerçekleştirmektedir. Küçük olmayan tümörlü hücreler direk diğer organlara ve çok kısa sürede beyin ile kemik yapısına yerleşerek metastaz oluşturarak hastalığın tedaviye vereceği yanıtı güçleştirmektedir. Küçük hücreli dışı ise öncelikle akciğer organı içerisinde tümörlü hücrelerin çoğalmasını ve ardından diğer organlara yayılmasını diğer tipe göre daha yavaş bir şekilde gerçekleştirmektedir. Fakat iki tipte de ölümcül risk önemli boyutlardadır.
Akciğer kanseri hastalığı 4 evreden oluşmaktadır. Bunlar; 1A ve 1B – 2A ve 2B – 3A ve 3B – 4 (son evre) olarak gözlemlenmektedir.
Akciğer Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Ateşlenmeler, şiddetli öksürükler, bulantı, kusma, halsizlik, kilo kaybı (zayıflama), kan tükürme (en önemli belirtisidir.), iştahsızlıklar, şiddetli baş ve diğer bölgelerdeki ağrılar, nefes darlıkları, yutkunma gibi boğazlarda ağrılar, nefes alıp vermedeki hırıltı ve istenmeyen sesler, hareketlerde nefes alıp vermelerin zorlaşması gibi çokça nedeni ve belirtileri içermektedir.
Akciğer Kanserinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Akciğer kanserinin tedavisi hastalığın evrelerine göre değişebilmektedir. Fakat genellikle yaygın bir şekilde kemoterapi – kimyasal tedavi (serum yoluyla damardan sıvı ilaç verilmesi) tedavisi uygulanmaktadır. Hastalığın ilk evrelerinde ise veya iyileşme durumlarında cerrahi yöntem (ameliyat) etkenine izin verilebilecek durumlar varsa uygulanmaktadır. Bunun dışında hastalığın seviyesinin ilerlemesi beyin ve kemiklere yayılması metastaz düşmesi neticesiyle veyahut kemoterapi – kimyasal tedavi almaya müşahit olmayan bireylerde radyoterapi (ışın tedavisi) uygulanmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder