Havuç

HAVUÇ

Havuç, başta A Vitamini olmak üzere; B grubu vitaminleri, C vitamini, D vitamini ve E vitaminleri bakımından oldukça zengin bir sebzedir. Bunun yanısıra içeriğinde protein, karbonhidrat, fosfor, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, folik asit, şeker ve karoten de bulunur.
havuç, havucun faydaları

Havuç en gözde sebzelerden biridir. Bahçelerin süsüdür. Havucun faydaları çok çeşitlidir. Kadınlara güzellik verir. Çok eski zamanlardan beri kadınların bacaklarına gül yaprağı gibi bir ten verdiği bilinir. Çocuklar genelde pek sebzeleri sevmezler fakat havuç bu anlamda sıyrılarak çocuklar tarafından da oldukça sevilir. Daha hayatımızın ilk yıllarından başlayarak havuç yemeye başlarız. Çocukların biberonuna sütle karıştırılarak konulan ilk sebze havuçtur. Ayrıca ishalde de iyi bir ilaçtır. Eğer çocuğunuz sürekli kusuyorsa ve ağır bir ishal geçiriyor altını kirletiyorsa, havuç alıp rendeden geçiriniz ve bir çorba hazırlayınız. İki, üç gün içinde ishal yavaşlayacaktır. O zaman yeniden biberona başlayınız. Ama bu kez yarı süt yarı da havuç çorbası koyunuz. Yahut bir ondan bir ötekinden veriniz.

Havuç beyin fonksiyonları için de oldukça etkili bir sebzedir. Hafızayı güçlendirerek unutkanlığı azaltır. Alzheimer, erken bunama gibi hastalıkları da önler.

Havuç diş çıkaran çocukların damaklarını kaşımaları için de verilebilir. Çocuk havucu emer durur. Hem rengi, hem de tatlı sert yumuşaklığı bebeklerin pek hoşuna gider. Plastikten yapılan sağlıksız diş kaşıma aletleri yerine havuçtan yardım almak akıllıca bir harekettir. Dişlere ve diş etlerine karşı iyi gelir. YAZININ DEVAMINA GİT

Sponsorlu Bağlantılar:


Çocuk büyüdükçe havuç ihtiyacı da artar. Kemiklerinin gelişmesi için, kan yapması için, organizmasının güçlenmesi için havuç çok yararlıdır. Madensel tuzlar ve vitamin yönünden çok zengindir. 1939 yılında besin sıkıntısı çekilirken, çocuklar için özel surette havuç unu yapılmıştı. Bu undan yapılan mama, bebeklerimize süt yerine verilmişti.


Havuç, vücut için bilhassa gözler ve kalp için faydalıdır. Cinsel kuvvet verir. Solunum yolu rahatsızlıklarına iyi geldiği için kış mevsiminde daha fazla tüketilmelidir. Kolesterol düşürücü etkisi ile kalp ve damar sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Kalp hastalarının, yüksek tansiyon hastalarının ve damar sertliği yaşayan hastaların tüketmesi önemle tavsiye olunur. Kansızlığa da iyi gelir.

Karaciğer bozukluklarında da havuç adeta bir ilaç gibi faydalıdır. Sofralarımızda havucun zengin bir kullanım alanı vardır. Çiğden yapılan salatasını, haşlanıp, yoğurt ile yapılan mezelerini, yemek ve çorbasını ve ayrıca suyunun da çok nefis olduğunu ekleyelim. Her türden sebzenin suyunu sabahları içmenizde fayda vardır. Yemeğe başlamadan önce de bir bardak havuç suyu alabilirsiniz. Limon katılmış havuç suyu diğer sebzelerin hepsinden daha lezzetli olur. Suyu mide ve bağırsak rahatsızlıkları için iyi gelir. Havucu iyice çiğnedikten sonra yemek gerekir.

Vitamin bakımından çok zengin olan havucu yerken kabuğunu fazla kazımamalıyız. İyice yıkamak yeterli olacaktır. Dıştan içe doğru vitamin azalacağından, havucun besin değeri düşer. Ama kaynağını pek bilmediğiniz havuçları aldığınızda daha titiz bir biçimde temizlemek yerinde olur.

Havuçların yapraklarını da atmayınız. Sebze çorbalarınıza bu yapraklan da koyabilirsiniz. Havuç yaprakları madensel tuzlar bakımından oldukça zengindir.

Lahana kadar etkili olmamakla beraber havucun dıştan kullanılışı epey değişiktir. Her şeyden önce tıpkı lahana gibi rendeden geçirilerek hazırlanan lapası açık yaralara, yanık ve çıbanlara uygulanırsa iyi gelir. Yaprakları haşlanarak, çocuklardaki pamukçuğa karşı kullanılır. Çünkü havuç yaprakları mikrop öldürücüdür.

Güzellik maskelerinde ve kremlerde havucun geniş bir kullanım alanı vardır. Güzelliğine önem veren bayanlar havucu mutfaklarından eksik etmemelidir. Cildi canlılık ve tazelik kazandırır. Antioksidan yapısı ile kanı temizler. Böbreklerin ve bağırsakların işini kolaylaştırır. Bağırsak parazitlerini düşürmeye yardımcı olur.

Havucun tohumları kurutularak çay yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder