Sinir Sistemi Hakkında Kısa Bilgi

merkezi sinir sistemi, otonom sinir sistemi

Sinir sistemi

Kimyasal habercilerin yada hormonların karmaşık bir bileşimini taşıyan kan, vücudun genel bir haberleşme ağını oluşturur. Fakat hareketlerin hızla kontrol edilmesi ve kanda bulunan hormonların ve öteki maddelerin akışının denetimi için bir başka haberleşme sistemi gereklidir.

Sinir sistemi beynin emirlerini yerine getirir; vücudun ve organların durumu ile ilgili bilgileri beyne devamlı olarak iletir. Bu hareketlerin bazıları karmaşık bilgi işlemlerini gerektirmez ve çoğunun denetimi beynin dışındaki sinir sistemine bırakılmıştır. Bunlar solunum, bağırsakların kasılma hareketleri gibi genellikle vücudun her zamanki işlevleridir.

Otonom sinir sistemi

Omurilik beynin bir dış uzantısıdır ve beyinde olduğu gibi gri ve beyaz bir madde içerir. Bir dizi karmaşık refleksleri çalıştırarak solunum, kan dolaşımı, boşaltım, üreme ve sindirim işlevlerini yürüten pek çok organı denetlemek omuriliğin görevidir. Sinir sisteminin bu kısmı, bilinçli bir denetim olmadan bağımsız çalıştığı için otonom sinir sistemi diye adlandırılır. Merkez sinir sistemi, beyni ve omurilik sinirlerini içerir ve bütün vücut faaliyetlerinin denetiminin baş sorumlusudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder