PROSTAT NASIL OLUR?
Prostat olmak diye bir şey esasında yoktur çünkü prostat erkeklerin cinsel organlarının alt kısmında bulunan ve erkeklerde cinsel işlevini sağlayan ikinci bir cinsel organdır. Prostat hastalık sanılsa da erkeklerde bulunan organdır. Prostatın tam merkezinde üretra adı verilen mesaneden idrarı boşaltmaya yarayan kanal yer alır. Cinsel boşalma esnasında prostatı çevreleyen kaslar seminal sıvıyı üretraya doldurur. Seminal sıvı üretra boyunca penisin ucuna gelene kadar buradan dışarıya çıkar.
Prostat bezi rektumun ön kısmında mesanenin alt kısmında bulunur, kestane büyüklüğünde bir salgı bezidir, ağırlığı 18-20gr ağılığında sex organıdır. Prostatın görevi; kadın rahmine kaliteli sperm salgılamaktır. Prostat yaş ilerledikçe büyüyen bir organ olup genellikle 50 yaş ve üzerinde görülür.
Prostattaki iltihap, yaşlılıkla beraber, büyüme veya kansere bağlı olarak çıkan şikâyetler aynıdır. Genellikle; sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma, idrarı tam yapamama hissi, idrar yapamama gibi şikâyetler görülmektedir. Hastalardan parmakları ile makattan prostat muayenesi yapılması istenmektedir. Daha sonra tam idrar tahlili ve PSA (Prostat Spesifik Antijen) denilen kan tahlili istenir. PSA kan tahlili kanser şüphesi için önemli bir ön test oluşturur.
Ultrasonograf yöntemiyle prostatın büyüklüğü, mesanenin kalınlığı, varsa böbreklerdeki tıkanıklıklar tespit edilmeli. Daha sonra ise mesanede idrar olup olmadığına bakılır. Muayenede herhangi bir şey bulunamaz ise PSA değerleri de normal seyreder ise bu hastada normal prostat büyümesi var demektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder