Avrupa'nın çoğu ülkelerinde halk içerisinde, fazla sayıda insanda bu hastalığa rastlanılmaktadır. Tüm kadınların yüzde 18'i tüm erkeklerin ise, yüzde 8'i, 40 yaşın ilerisinde bu hastalığı çekmektedirler. Her üç kadından birisi, 60 yaşından sonra osteoporos olabileceğini düşünmek zorundadır.
Menopozdan sonra kadınlarda hastalığın ortaya çıkmasına estorojen eksikliği neden olmaktadır. Kalsiyum tablosunun düzenlenmesinde östrojen en önemli faktördür. Menopoz sırasında östrojen yeterli olmadığı zaman kemiklerde yeterli miktarda kalsiyum toplanamaz. Kemik kitlelerinde incelme ve kayıp ortaya çıkar. Östrojen ve progesteron hormonlarıyla yapılan bir tedavi hastalığın ilerlemesini önler.
Değişim yıllarındaki kadınlara hormon verilmemesini, çoğu tıp uzmanı bir tür ihmal ve teknik hata olarak kabul etmektedir. Hastalık röntgen alınarak ve kemiğin kalınlığı incelenerek tanınabilir.
Kemik erimesinden korunmak için vücudu dik tutmak, düzenli spor yapmak, seyahat, bisiklete binmek, tenis ve benzeri sporlar uygulamak ve 35 yaştan sonra özellikle beslenmeye de dikkat edip kalsiyum ve D vitamini içeren besinlere önem vermek gerekir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder