Latince (Menstrus), aylık sözcüğünden kaynaklanır. Cinsel açıdan olgunlaşan kadının ortalama her 29 günde bir ortaya çıkan 3-5 gün süren rahim kanaması halidir. Bu arada yapılan araştırmalar, aydınlatılmayan ve anneleri tarafından bu konuda uyarılmayan tecrübesiz kızların ilk kez aylık rahatsızlıkla karşılaştıklarında büyük sıkıntılara sürüklendiklerini göstermiştir.
Aslında aylık rahatsızlık genç kızlara ve kadınlara hemen arkasından sihirli düşünceler sunar. Aylık rahatsızlık hakkında ilkel toplumlarda olduğu gibi çağdaş sanayi ülkelerinde de bazı manasız inançlara rastlanmaktadır.
Örneğin, bazıları aylık rahatsızlık sırasında akan kanın vücuda zararlı kötü bir kan olduğuna inanırlar. Aylık rahatsızlık gecikirse bunun vücutta bir kötü kan birikimine yol açabileceği, bu zehirli kanın beyine gideceğine inananlar vardır. Bunların hepsi birer boş inançtır.
Aslında aylık rahatsızlık çok normal bir olaydır. Vücutta döllendirilmemiş bir yumurta bırakılmaktadır. Bu yumurta niçin, örneğin, erkeğin sperması gibi vücut tarafından özümsenmez? Bu konu bilim adamları için hala bir tür bilmece olarak kalmaktadır. Öyle olsa aslında bu kadınların da çok yeğleyecekleri bir durum olurdu. Çünkü kadınların yüzde 54'ü aylık rahatsızlığı bir sorun olarak görmektedirler.
Şampiyon kadın sporcular, bu sırada kısa da olsa form düşüklüğü gösterirler. Örneğin, dünyanın eski bir numaralı bayan tenisçisi Steffi Graf, Paris'te genç ispanyol Arantxa Sanchez karşısında 6-7, 6-3, 5-7'lik setlerle maçı kaybettikten sonra nedenini, "Maç rahatsızlık günlerime rastladı" diye açıkladı.
Günümüzde kızlar normal olarak 12 yaşında ilk aylık rahatsızlıklarını yaşamaya başlıyorlar. Olay 8 yaşından önce olmuşsa, ya da 18'den sonra başlamışsa, mutlaka bir doktora görünmek şarttır. Yoğun şekilde spor yapan kızlarda 1-2, hatta 3 yıllık gecikme normal sayılır. Eğer sporcu yarışmalara katılıyorsa, gecikme daha fazla da olabilir.
Patolojik denecek kadar zayıf kızlarda da aynı durum söz konusudur.
Düzensiz aylık rahatsızlıklar, (rahatsızlığın anormal şekilde gecikmesi) genellikle hormon rahatsızlıklarıyla ilişkili olabilir. Nedeni ruhsal da olabilir. O zaman rahatsızlık başladığında ortaya kramp şeklinde sancılar çıkabilir. Özellikle 14-20 yaş arasındaki kızlarda bu duruma daha sıkça rastlanır. Önceleri doktorlar bunun nedenini tatmin edilmemiş bir aşk arzusu diye yorumlarlardı. Rahim bu görüşe göre sözde bir protesto gösterisinde ve kuruma tehdidinde bulunurdu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder