Konsantre Olma

KONSANTRE OLMAK NEDİR?
Dikkatin bilinçli bir şekilde artırılmasıdır.

"Daha demin buradaydı. Gözlük nereye gitti? Gazetenin altında mı, yoksa elektrik fırının arkasına mı kaydı? Yoksa çamaşır makinesinin üstünde mi kaldı? Yoksa çöp sepetine mi düştü?" Evet daha demin burnumuzun dibinde olan gözlüğün, ortadan sır olur gibi kaybolması, akla başka kuşkular da getirir. İhtiyarlık belirtisi mi, yoksa bir bellek rahatsızlığı mı? Hemen kötü olasılıklar düşünmemelisiniz. Bazen unutkanlık, insanın sadece beslenme düzeniyle de ilişkili olabilir.

Dikkatini odaklaştırmakta güçlük çekenlere ilk tavsiye, yemeklerinde et miktarını azaltması olacaktır. Daha çok sebze, daha çok tahıl yemesi öneriliyor. (Yulaf, sinir gıdasıdır. Vitamin B içerir.) Bira mayası, kepekli ekmek de vitamin B içerir. Alkol de unutkanlık yapar. Özellikle insanın her sarhoşluk hali, beynimizde binlerce dokunun ölmesine neden olur. Unutkanlığın bir başka nedeni de düşüncelerin içimizi kemirmesidir. Üzüntülü, stresli insan dikkatini daha zor odaklaştırır.

Dikkatimizi odaklaştırabilmek için, bazen pratik çalışmalar da yararlıdır. Örneğin, hergün yabancı bir dilden üç sözcük öğrenmek gibi. Çapraz bulmaca çözmek, hatta gazete haberlerini okuduktan sonra kendi kendine yinelemek de yararlı bir çalışma olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder