Lenfatik Sistem

LENFATİK SİSTEM
Vücudumuzun içindeki plazmaya benzer sıvı kanallarına lenfatik sistem adı verilir. Sabah kalktığımız zaman bazen gözlerimizin altındaki şişkinlikler veya yanaklarımızdaki inişli çıkışlı geçici kıvrımlar görünüşte kan dolaşımıyla ilintili bir olay gibidir. Aslında dolaşımla hiçbir ilişkisi bulunmamaktadır. Çünkü sabahları gözlerimizin veya yanaklarımızın çevresinde biriken bu nesne tamamen kendine özgü bir lenf sıvısıdır.

Lenf sıvısı plazmaya benzer. Vücudumuz bu açık renkli sıvıdan günde iki litre kadar üretir. Dokularımız bu sıvılarla beslenir. Bu beslenme sırasında ortaya çeşitli dallara ayrılmış bir kanal sistemi içinde karmaşık bir yöntem ortaya çıkar. Lenflerin bazı yerlerde düğüm noktalarını anımsatan bezleri vardır. Ayrıca vücudumuzda dalak gibi lenfatik organlarımız vardır.

Lenf sıvısı ve lenf bezleri vücudumuzun bağışıklık sisteminde de büyük bir rol oynar. Vücudumuza giren zararlı saldırganları ve diğer zararlı maddeleri yok etmek, savaşmak ve boğup atmak için programlanmıştır.

Lenf sistemi bunu başaramazsa vücudun çeşitli noktalarında şişme ve iltihaplanma olayı ortaya çıkar. Cildimizin üzerinde tipik mor çizgiler belirir. Eğer antibiyotik ile tedavi edilmezse öldürücü kan zehirlenmesine bile yol açabilir.

Normal kan dolaşımının aksine lenf sistemimizde pompalayıcı bir kalp yoktur. Lenf sıvısı kaslarımızın hareketiyle taşınır vücudumuzun çeşitli yerlerini çalkalayıp yıkar. Vücuttaki selüloit, ödem, ergenlik çıbanı, mantar rahatsızlıkları halinde lenf yollarına masaj yapılması bu nedenle tavsiye edilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder