Ayak, vücudun dayanak yeridir. Vücudun bütün yükünü ayak çeker ve bütün ağırlık ayakta üç nokta arasında bölünür. Bu üç nokta, "dayanma üçgenini* meydana getirir. Bu üç dayanak noktasının bir tanesi topukta, diğer ikisi ise ayak tarak kemiklerinin ilki ile beşincisi üzerindedir. Vücut ağırlığının yüzde 80'ini topuk taşır. Yüzde 20'si ise iki tarak kemiği arasında bölünür.
Buna göre, giyilen ayakkabı bu üç dayanan noktası arasındaki dengeyi bozduğu zaman ayaklar ağrır. Yanlış bir taban oyuğu, çok yüksek bir topuk ya da hiç topuğu olmayan topuksuz ayakkabılar, ayağın dengesini bozar. Denge bozulunca da dizler bükülür, böbrekler kamburlaşır, karın ileri çıkar ve rahim biçimsiz şekilde durur. Bütün bunların sonucunda, görüldüğü gibi, sadece ayaklar ağrımaz vücut da deforme olur. Uygunsuz ayakkabı giyilmeye devam edildiği takdirde ise, zamanla vücutta ciddi rahatsızlıklar bile meydana gelebilir.
Yüksek topuklu ayakkabılar zararlı mıdır?
Çok yüksek topuklu ayakkabı giymek son derece zararlıdır. Çünkü, hem üst paragrafta söylediğimiz zararlar meydana gelir, hem ayrıca vücudun yükü ayak parmaklarının üzerine biner. Parmaklar bu yükü taşıyacak güce sahip olmadıkları için ağrı yaparlar ve üzerlerinde nasırlar belirir.
Aramalar: Ayakkabı almadan önce nelere dikkat etmek gerekir? Ayakkabı seçerken nelere dikkat edilmelidir? Kadınlar ayakkabı seçerken neleri bilmelidir? Çok yüksek topuklar ayağa zarar verir mi?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder