Dokuların tehlikeli şekilde dengesiz artış gösterdiği tehlikeli bir hastalıktır.
Dünyada kanserden ölen kişilerin toplam nüfus içindeki oranı oldukça fazladır. Şimdiye dek kanser tedavisinde tartışmasız önemli ilerlemeler olmasına karşın, hala tam kesin tedavi şekli bulunamamıştır.
Kanser neden ve nasıl oluşur?
Bunun da henüz kesin yanıtı bulunamamıştır. Dokulardan birisinin normal etkinliğini yitirip, hızla ve sürekli şekilde bölünüp çoğalmasına sonra da yavrulamaya başlamasına (Metastas oluşturma hali) ve vücudu zehirlemesine, kesin gözle bağışıklık sisteminin bir arızası olarak bakılıyor.
Kanserin kalıtım yoluyla geçtiğine inanılmamaktadır. Fakat kanser nedeni olarak birçok etkenden sözetmek mümkündür. Çevre kirliliği, çeşitli yaşam şekilleri, günümüzde kullandığımız yaklaşık 800 çeşit kimyasal maddeyle sürekli temastan oluşabilir. Örneğin, trafiğin yoğun olduğu bir cadde üzerinde oturanlar, trafikten uzakta yaşayanlara oranla yüzde 80 daha fazla kanser rizikosu ile karşı karşıya bulunmaktadırlar.
Sigara içenlerde akciğer kanseri olayına, içmeyenlerden 4 kat fazla rastlanmaktadır. Çocuğunu emziren anneler, çocuksuz annelerden daha az göğüs kanserine yakalanıyorlar.
Kansere karşı ne tür önlemler alınmalıdır?
Kansere karşı en önemli önlem, sağlıklı yaşam yöntemleri uygulamak, ayrıca sağlık kontrolü yaptırmaktır. Kadınlar 18 yaştan sonra sürekli göğüs ve rahimlerini, erkekler ise, 45 yaştan sonra kalın bağırsak, prostat ve cinsel organlarını kontrol ettirmelidirler.
Günümüzde vaktinde teşhis edilen tüm kanser türleri tedavi edilebilmektedir. Çağdaş kemoterapi ve ışın tedavisi sayesinde, eskiden ümitsiz gözüyle bakılan çoğu vakalar tedavi edilmekte, en azından ilerlemesi önlenebilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder