HAMİLELİKTE SABAH BULANTISI
Gebelerin büyük kısmında, özellikle ilk aylarda sabah kalktıkları zaman kendisini hissettiren bir bulantı mevcuttur. Bu bulantının mide boş iken oluşu karakteristiktir. Daha nadir hanımlarda ise bulantı hissine, günde birkaç defa kusmanın da eşlik ettiği görülür.Gebeliğin erken belirtilerinden birini oluşturan sabah bulantılarının sebebi, bir dereceye kadar fizyolojik ise de durumun hafif veya şiddetli seyretmesinde psikolojik etkenler de sorumludur. Olayın fizyolojik oluşu, gebelik esnasında mide hareketlerinin azalması, dolayısıyla organın boşalma zamanının uzamasına bağlıdır. Bu mekanizmaya zaman zaman geri tepme şeklinde mide muhteviyatının yemek borusuna geçişi de eşlik eder. Ayrıca bulantı hissinin oluşmasında hormonal ve metabolik etkenler de söz konusudur.
Gebenin içinde bulunduğu ruh hali, psikolojik gerilimler, özellikle bebek isteme ve istememe arzularının bilinç altında çatışması ise olayın psikolojik yönünü teşkil eder. Gerçekten her gebelik, kadın psikolojisinde büyük değişiklikler yapar ve zihninde birçok problemleri de beraberinde getirir. Bulantı ve kusma çoğu kez bilinç altındaki çatışmanın dışa vuruşu olarak kendisini göstermektedir. Bu bakımdan gebelik bulantı ve kusmalarının, özellikle ruhsal gerilim gösteren gebelerde geliştiği, gebeliği arzu ve istek ile karşılayanlar hanımlarda ise bu belirtinin hafif seyrettiği dikkati çekmektedir.
Bulantı ve kusmaların önlenmesinde gebenin huzur ve güven içinde bulunması, zihnini kurcalayan bazı endişelerden uzak kalması son derece önemlidir. Bu bakımdan hekim, gebe kadındaki endişeleri, üzüntü ve huzursuzlukları haklı olarak ortadan kaldırmalı, onu mutlu bir geleceğe yöneltmelidir.
Bulantı ve kusmaları kontrol altına almak amacıyla doktorun tavsiye edeceği bazı ilaçlar alınabilir. Ancak bu cins ilaçlar da şiddetli vakalarda ve düşük dozlarda kullanılmalıdır.
Bulantıdan şikayetçi gebenin günlük gıda rejimi de yeniden düzenlenmelidir. Hafif vakalarda ağızdan gıda alımına müsaade edilmekle beraber alınan gıdaların gebede bulantı yaratmayacak kızarmış ekmek, bisküvi, tost gibi sert ve katı yiyecekler olmasına dikkat edilmeli, uzun aralarla bol yeme yerine sık ve az miktarda yenilmelidir. Vücuda gerekli sıvı girişine bilhassa önem verilmelidir. Özellikle sabahleyin, gebe kadın kalkmadan önce birkaç bisküvi veya kraker yemeli, bunu takiben 15-20 dakika daha dinlendikten sonra kalkmalıdır. Yine bulantıyı önleyici ilaçlar da kalkmadan 15-30 dakika önce alınmalıdır. Gebe kadın yağlı, baharatlı ve kokulu yemeklerden, dolayısıyla mutfak havasından uzaklaştırılmalı, gıda ve sıvı eksikliği gerekirse damar yoluyla takviye edilmelidir.
Bulantıya kusmanın da eşlik ettiği vakalarda gebe yatak istirahatine gitmeli, ağızdan gıda ve sıvı alımı birkaç gün süre ile kesilmeli, gerekli sıvı ve ilaçlar damar yoluyla verilmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder