CRP Neden Yükselir?

CRP NEDEN YÜKSELİR?

C-reaktif proteinin kısaltılması olarak kullanılan CRP bir protein çeşididir. CRP vücut fonksiyonları içinde iltihabi reaksiyonlar ile kandaki miktarı artan bir proteindir. Bu protein karaciğer ile yağ hücreleri tarafından üretilmektedir. Kandaki CRP seviyesi birçok durumda yükselebilmektedir. Bu proteinin sıklıkla yükselebilmesi nedeniyle herhangi bir hastalığın teşhisi için laboratuvar testlerinde kullanılamamaktadır. Ancak eğer vücutta bir hastalık teşhisi konulmuşsa bu hastalığın takibi için CRP kullanılabilmektedir.

Elbette CRP seviyesinin aşırı yükselmesi veya azalması vücut fonksiyonlarında bir takım sorunlara işaret edebilmektedir. CRP seviyesinin aşırı yükselmesi vücutta bir akut iltihabi durum veya bir enfeksiyon durumuna işaret edebilirken, CRP seviyesinin azalması durumu da vücuttaki bu iltihabi durumun ya da enfeksiyonun azalmaya başladığını gösterebilmektedir. Bütün bunların yanı sıra vücuttaki CRP seviyesinin yükselmesi birçok önemli duruma işaret edebilmektedir. CRP seviyesinin ölçülmesi bazı durumlarda insan sağlığı açısından büyük önem teşkil edebilmektedir.

CRP seviyesin bağ dokusu hastalıkları, iltihabi bağırsak hastalıkları, ciktus, kanser, enfeksiyon, lupus, romatoid artrit, tüberküloz gibi oldukça önemli sorunlarda yükseldiği gözlenebilmektedir. Bu nedenle vücuttaki CRP seviyesinin takibi bu hastalıklar açısından önemlidir. Hatta bu hastalıkların içinde bulunan romatoid artrit ve lupus gibi hastalıklarda bir nevi nöbet dönemi takibi için kullanılabilen CRP seviyesi normal sağlıklı bir insanda 4,9 mg/L'nin altında olmaktadır. Ancak her labaratuarın kendi normal aralıkları olduğunu da belirtmek gerekir.

İlgili aramalar: CRP nedir? CRP neden yükselir? crp nin açılımı nedir? kandaki CRP hangi durumlarda yükselir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder