Hamilelikte Karın Ağrısının Nedenleri

HAMİLELİKTE KARIN AĞRISI

Gebelerin bir kısmı zaman zaman karın ağrısından şikayet ederler. Bununla birlikte normal seyrinde giden bir gebelik, şiddetli karın ağrısına sebep olmaz. Hamilelikte karın ağrısı çeşitli sebeplere bağlıdır. Herşeyden önce büyüyen ve yukarıya doğru yükselen gebe rahmin yan bağlarında gerilim meydana gelir; bu gerilme sebebiyle gebe kadın, 4. aydan itibaren karnının yan taraflarında ağrı duyar. Ayrıca büyüyen rahim, karın içinde ağırlık hissi yarattığı gibi gebeliğin ilerlemesiyle karın duvarlarına doğru bir baskı da meydana getirir. Bu iki durumda da gebelik esnasında zaman zaman hissedilebilen bir ağrı belirir.

Rahmin bütün gebelik boyunca zaman zaman kasılmalar gösterdiği de unutulmamalıdır. Bununla birlikte bu tarz kasılmalar, genellikle ağrısızdır. Kasılmaların kendisini ağrı ile beraber hissettirmesi ve ritmik seyir kazanması düşük veya doğuma doğru gidişi gösteren belirtiler arasındadır.

Hamilelikte karında yaygın ağrı yaratabilecek bir faktör de hormonal etki ile meydana gelen mide-bağırsak tembelliğidir. Hacmi artan rahmin baskısı sonucu, mide ve bağırsağın yer değiştirmiş olması da bu organların normal çalışmasını etkiler. Bu durum yenilen gıdalarla ilgili olarak zaman zaman mide şişkinliğine, bağırsaklarda gaz oluşumuna ve kabızlığa sebep olur. Ayrıca gebe kadının bağırsaklarında solucan, kurt, şerit gibi parazitlerin bulunuşu da zaman zaman karın ağrılarına sebep olur.

HAMİLELİKTE KARIN AĞRISININ TEDAVİSİ
Hamilelikte görülen karın ağrıları, karın ağrısının sebebine göre tedavi edilir. Ağrı yan bağların gerilmesine bağlı ise hassasiyetin görüldüğü taraf üzerine bölgesel sıcak uygulama yapmak ağrıyı yatıştırmada etkilidir. Karında ağrı yaratabilecek mide-bağırsak rahatsızlıklarının önlenmesinde gebeye uygun bir diyet verilmeli, gaz yapıcı sebzeler, baklagiller, şekerli maddeler ve yağlardan mümkün ölçüde sakınması öğütlenmelidir. Kabızlığa engel olunmalı, gerekirse hafif laksatiflerle bu durum kontrol altına alınmalıdır. Mide-bağırsak rahatsızlıklarının yenilmesinde günlük yeterli hareket ve egzersizler de önemli rol oynar.
Bu etkenler dışında gebelik esnasında belirecek şiddetli ve ani bir ağrıda bağırsak tıkanması, apandisit krizi, dış gebelik patlaması ihtimalini de düşünmeli; hemen hekim çağrılmalıdır. Gebeliğin son üç ayı içinde belirecek ani ağrıda plasenta'nm rahi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder