HAMİLELİĞİN 28. HAFTASI

HAMİLELİĞİN 28. HAFTASI

GEBELİĞİN 28. HAFTASINDA BEBEKTE GÖRÜLEN DEĞİŞİMLER

Bebek artık rüya görebilmekte…

Bu haftalarda anne karnındaki bebek gözünü kırpmaya ve rüya görmeye başlayacaktır. Beyin gelişimi oldukça hızlı ilerlerken milyarlarca nöron sahibi olmuştur. Dış dünyada ısınabilmesi adına vücudunda oluşan yağlar miktar olarak artmaya başlamıştır.



Bebek artık doğum şeklini almak üzere bir yolculuğa başlar. Anne karnında hareketleri artmakta ve kafasını aşağıya doğru ilerleterek doğum pozisyonu için yön arayışına girmektedir.

Bebekler ilginç bir şekilde rüyalar aleminde dolaşmaya başlarlar. Gelişen refleksleri ile öksürmek, göz kırpmak, hıçkırmak, emmek en çok eğlenceli hareketlerindendir. Kendisini tanımaya ve dış dünyaya hazırlık aşamalar sürmekte iken bu küçük oyunlar ile anne karnında eğlenmeye çalışacaktır.

28. hafta anne karnında bebek ortalama boy olarak; 38 cm. ve kilo olarak da; 1000 gram kadardır.

 HAMİLELİĞİN 28. HAFTASINDA ANNEDE GÖZLEMLENECEK DEĞİŞİMLER

Bebek anne karnında doğum pozisyonunu almaya çalışırken anne de son üç aylık dönemin içerisine girmiş ve gebeliğinde bir takım sıkıntılarla ilgileniyor olabilir. Beş kilo kadar alınmış olacağı için ve artan basınçla biraz daha ağır dönemin içerisinde olan gebe kadın, bacaklarına binen ağırlıkla daha erken yorulmakta ve ödemlerle boğuşmakta olabilir. Gebeliğin 28. Haftasında genellikle kontrol zamanlarıdır. Rutin olarak doktorun yapacağı kan ve idrar tahlilleri için hastane ziyareti gerçekleşecektir.

28 haftalık anne göbeği
Kan uyuşmazlığı yaşanan durumlar için 28. Haftada anneye immünglobulin iğnesi yapılacaktır. Bebek RH pozitif olarak dünyaya gelirse doğum sonrasında tekrar iğne yapılacaktır. Tüm bu durum zor olmayan ve endişeye gerek duyulmayan sistematik durumlardır. Doktor öncesinde kan uyuşmazlığına karşı önlem alacak ve sıkıntı oluşmayacaktır. Anne RH(-), Baba RH (+) ise kadın doğum uzmanı bunu tayin edecek ve gerekli önlemleri alıyor olacaktır.

Nefes kesilmelerine dikkat;

Gebeliğin 28. Haftası rahim büyüyecek ve bebeğin kafa basıncı anneyi zorlayabilecektir. Burada anne çok efor sarf etmese bile nefes alış verişinde sıkıntı yaşayabilir. Daha çok dinlenmek ve çok yorucu işlerle uğraşmamak gerekir. Nefes problemleri hamileliğin son aylarına doğru artması beklenen durumdur. Artan kan basıncı ve bebeğin anne üzerinde oluşturduğu baskı ile bu problemler oluşabilir. Çok endişelenmeden sakin bir gebelik geçirilmelidir.

hamileliğin 28. haftası

Sırt ağrıları devam ediyor olmalı;

Gebelik problemlerinden en çok şikâyet edileni sırt ağrılarıdır. Daha küçük minyon bayanlar bebekleri taşırken güçlük yaşayabilirler. Sırt ve bel bölgesine ağrı dağılabilir ve günlük hayatı zorlaştırabilir. Buna karşın çok fazla sandalye üzerinde oturmamak ve yüksek topuk ayakkabı kullanmamak önemlidir. Özellikle çalışan bayanlar dış görünüşleri ile ilgili estetik sıkıntılar yaşayabilir. Ancak hamileliğin tadı çıkarılmalı ve buna uygun hareket edilmelidir.

ikiz hamileliğin 28. haftası

Yorgunluk artıyorsa;

Bazen bayanlar iki kişilik beslenebilmek adına sürekli yemek yemekte ve fazladan kalori almaktadırlar. Ancak bu yanlış bir tutumdur. Beslenmenin gereğinden fazla olması ve alınan fazla kilolar gebelikte yorgunluğu beraberinde getirecektir. Doktorun uygun gördüğü beslenme şeklinin dışına çıkmamak iyi olacaktır. Bebek hızla büyüdüğü için kalsiyum ve protein ihtiyacı çok olacaktır. Daha fazla süt ürünleri ve balık, et, yumurta tüketimine önem verilmelidir. Fazladan yenilecek olan; hamur işleri, kızartmalar ve hazır gıdalar gebelikte fayda değil zarar sağlayacaktır. Alınan kilolar ile yorgunluklar ve nefes problemleri artacaktır. Diyet yapıyor olmak da uygun değildir fakat doğru besleniyor olmak yeterlidir.

Gebelikte genetiği değiştirilmiş gıdaların tüketilmesi;

Bu gıdaların vücuda çok alınması halinde bebek sağlığı için problemli sonuçlar olabilir. Daha çok mevsime yönelik beslenilmeli ve doğal olan ürünler tercih edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder