Göğüs tahtasının arkasında yanmaya benzer sıkıntı duyulması halinde, "Midem yanıyor, kaynıyor" deriz. Bazen mideden gırtlağa kadar uzanan bu sıkıcı halin nedenini genellikle yemek borusu, sindirim sistemi veya karaciğerin rahatsızlanması oluşturur.
Mide yanmasına karşı bir bardak süt içmek, ilaçlardan çok daha pratik çözüm getirmektedir. Genelde erkeklerde izlenen bu rahatsızlık, kadınlarda özellikle hamileliğin son aylarında bebeğin mideye baskı yapmasıyla da ortaya çıkar.
Mide yanmasının çeşitli nedenleri vardır. Ya mideyi yemek borusuna bağlayan daire şeklindeki kaslar iyi çalışmamaktadır, böylece midede sindirime yarayan asit yemek borusuna çıkar ve yanma duygusu gibi bir rahatsızlık oluşturur. Ya da mide çeşitli etkiler altında normalden fazla asit üretir. Fazlası yemek borusuna çıkıp rahatsızlık verir. Genellikle mide yanmasının başlıca nedeni strestir. Stres, karşısında mide asit üretimini artırmaktadır.
Önlem olarak günlük yemek alışkanlığımızı 3 yerine daha fazla bölümlere ayırmak tavsiye edilir. Yemek sayısını arttırmakla, midenin salgıladığı asit fazlasının sindirimi için işlev yapması, böylece denge sağlanması öngürülür. Ayrıca meyve, turşu, salata sosları, alkol, kahve, sigara, yağlı yemek, ekşi veya yağlı yoğurt gibi besinlerden kaçınmak gerekir.
Mide yanması bir haftadan fazla sürerse doktora gitmek gerekir. Çünkü nedenini mide veya oniki parmak bağırsağında bir iltihap oluşturuyorsa, bunun saptanması gerekir. Mide yanması, bazen kalp kroner damarlarında (Angina Pectoris) gibi bir değişimin de habercisi olabilir. Çok eskiden beri uygulanan yararlı bir yöntem akşam yemeklerini yatmadan en az dört saat önce yemektir. Yatarken vücudun üst kısmını yüksek tutmak ve süt içmek tavsiye edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder