Kürtaj, hamileliğe son verme olayıdır. Fransızca'dan dilimize giren sözcüğün anlamı, vücut boşluğunda sağlığa zararlı bir maddenin bir aygıtla giderilmesidir.
"Benim karnım bana aittir. Kimse karışamaz. Bebeği aldırırım" gibi ifadeler, çağdaş, batılı kadınların dilinde normal sözcükler arasına girmiştir.
Nüfus patlamasında tehdit oluşturan Çin Halk Cumhuriyeti gibi ülkelerde kürtaj hemen hemen serbesttir. Amerika'da serbest bırakılması yolunda çetin mücadeleler izlenmektedir. Almanya gibi nüfus artışı çok yavaş olan ülkelerde ise kürtaj yasaktır.
Ancak hamileliğin ilk üç ayında ve birbirinden bağımsız iki doktorun raporu ile yapılabilir. Bu doktorların raporda kürtajın sağlık açısından ya da kişinin toplumsal durumu açısından mutlak gerekli olduğunu belirtmesi şarttır. Almanya'da eskiden çocuğunu kasten düşüren kadınlar ölüm cezasıyla tehdit ediliyorlardı. Alman ozan Göthe'nin "Faust" adlı eserinin kadın kahramanı Gretchen de bu nedenle kendi yaşamına son vermekteydi.
Günümüzde Almanya'da ise, yılda binlerce kadın hamileliğini kürtaj yoluyla gidermektedir. Yine de bunu gerçekleştirmek hiç de kolay değil. Alman yargıcı olayı doktorlar için aşağılayıcı bir olay gibi ele alıyor. Kürtaj bu nedenle kadını üzen koşullar içinde gerçekleşebilmektedir.
Fransızların icat ettikleri bir düşük ilacı (RU-486) bulunmaktadır fakat bu ilaç ülkemizde kullanılmamaktadır.
Kürtajın dramatik şekilde skandalize edilerek mahkemelere intikal ettirilmesi, Alman kadınlarını bu iş için diğer ülkelere gitmeye zorluyor. Çocuk aldırmak isteyen Alman kadınları kürtaj için İngiltere'ye Hollanda'ya seyahat ediyorlar.
Ülkemizde de son zamanlarda kürtaj konusu çok gündemde olan bir konudur. Bu konuda büyük bir ayrım söz konusudur. Kimi insan her durumda kürtaja şiddetle karşı iken kimisi bazı durumlarda yapılmasının doğru olduğuna inanmaktadır. Düşünce ne olursa olsun şu iyi bilinmelidir ki kürtaj bir doğum kontrol yöntemi değildir. Gerçekten geçerli bir mazeret yok ise kürtaj yaptırmak, kendi canından bir hayat çalmaktan başka bir şey değildir. Ülkemizde kürtaj; bebek eğer 11. haftanın altında ise yani 10 haftaya kadarsa kürtaj serbesttir. Evli çiftlerde çiftlerin her ikisinin de rızası olmalıdır. 18 yaşını doldurmuş bekar kadınlarda böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder