Kas Felci

Kas Felci

Kas Felcinin Nedenleri:

Felç, kasların istemli ya da istemsiz hareketlerinin azalması (parezi) ya da tamamen kaybolması (paralize) olarak belirlenir. Çeşitli felçler vardır:

kas felci nedir parezi paralize

1. Spastik Felçler (Kasların Sertleşmesi):

Beyin üst motor nöronlarının, korteks ya da beyin sapından omuriliğe inmekte olan motor sinir tellerinin toplandığı bölge yüzeyinde tahrip olmasından doğar. Özellikle doğumdan önce, doğum sırasında ve doğumdan sonra, ya da beynin ilk yıllardaki gelişimi ve erken olgunlaşması sırasında beyinde oluşan sakatlıklar, serebral çocuk felçlerinin nedeni olur. Bu felçlerde üç tür belirti görülür:

a) Kol ve bacaklarda tek taraflı (hemiplezi) ya da iki taraflı (dipelzi) spastik felç görülür. Bu felç istemli hareketleri zayıflatır, kas gerginliğini artırır, kol ve bacakları katılaştırır.

b) Yüz, boyun, sırt, kol ve bacaklardaki kas fonksiyonu iki taraflı bozulur. Bu bozukluk, istemli hareketlerin, garip şekilde ters, kasılmış ve çarpık bir şekilde yapılmasına neden olur. İstemsiz hareketler artar.

c) Bütün kaslarda genel bir zayıflık görülür. Bu da, ayakta durma, yürüyüp koşma ve oturma sırasındaki tutunma-dayanma ve denge fonksiyonlarında ağır bozukluklara neden olur. Serebral çocuk felcinin bu üç esas belirtileri arasında geçiş, değişiklik ve birleşik durumlar olabilir.

Kas Felcinin Tedavisi: Vücudun daha fazla zarar görmemesi ve tutunma-dayanma-hareket fonksiyonlarının gelişmesini sağlamak için hastalığın mümkün olduğu kadar erken teşhis edilmesi ve hasta jimnastiği tedavisine başlanması gereklidir.

2. Çevresel, Gevşek Kas Felçleri:

Bu felçlerde, beyin hücreleri bölgesinde (beyin sinirleri felçleri) ya da sinir liflerinde doğumsal yapı bozuklukları ve sinirlerde doğumdan ötürü zedelenmeler sonucu olarak sonradan oluşan hastalıklar ya da omurilikten spiral sinirlere giden liflerde (spinal çocuk felci), omurilikte ve sinir liflerinin bağlantı odaklarında (ganglion) iltihaplı hastalıklar görülür. Gelişken spinal kas atrofisi, çok sık görülen özel bir ilerlemiş kas felci hastalık tablosu gösterir. Bu hastalık, ganglionlarda iltihap yapmadan hücrelere zarar verecek şekilde seyreder. Gerçek kas felcinin belirtisi, kas fonksiyonunun zayıflaması ya da tamamen ortadan kalkmasıdır. Bu sırada kasın gerginlik durumu anormal derecede azalmıştır. Bu durum, uzun sürerse, o zaman kas maddesinin azalması (kas atrofisi) ve felç olmamış zıt etkili kas gruplarının kısalması (kontraktur) ortaya çıkabilir.

3. Kas Hastalıklarına Neden Olan Felç:

Erken çocukluk döneminde kalıtsal hastalık olarak gelişen kas distrofisinin çocuk (infantil) türü çok sık görülür. Kandaki gıda maddeleri alışverişinin doğuştan bozuk oluşu sonunda kas hücreleri zedelenir ve giderek artan felç görülür. Bu, normal olarak 2-4. yıllarda başlar. Önce uzun sırt kaslarıyle, kalça ve baldır kaslarında ortaya çıkar. Merdiven çıkmakta güçlük, ördek gibi yampiri yürüyüş, yatar durumdan ayağa kalkışta görülen güçlük, ilk tipik hastalık belirtileridir. Belirli laboratuvar tekniğine göre yapılan kan testleri hastalığın olup olmadığını saptayabilir. Etkili bir tedavisi yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder