Apandisitin Nedenleri: încebağırsakla kalınbağırsağın birleştiği yerde bulunan körbağırsağın iltihaplanmasıdır. Apandisit bir bakteri enfeksiyonudur. İltihaplı appendiks içinde sık rastlanan dışkı taşları görülür. Halk arasında, yutulan çekirdeklerin apandisite neden olacağı yaygınsa da, bunun gerçek olduğu henüz saptanamamıştır. Apandisit, çocuklarda büyüklere oranla daha sık rastlanır. Ancak, apandisitin bebeklik çağında görülmesi çok enderdir.
Apandisitin Belirtileri
İştahsızlık, oyuna karşı isteksizlik, mide bulantısı, çocuğu kıvrandıracak kadar şiddetli karın ağrısı hastalığın belli başlı belirtileridir. Hafif ateş görülebilir, ancak makattan alınan derece ile koltuk altından alınan derece arasında bir dereceden fazla fark vardır. Zaman zaman kusma da görülebilir. Karın bölgesi genellikle dokunmaya karşı fazlaca duyarlıdır. Karın adalesinde gerginlik olur ve ağrılar yavaş yavaş karnın sağ alt tarafına doğru iner.
Apandisitin Seyri ve Komplikasyonları
Akut bir apandisit olayında en çok rastlanan komplikasyon, appendiksin patlamasıdır (perforasyon). Bu, çocukluk döneminde çabuk, hiç beklenilmeyen zamanda ve ilk 24 saat içinde ortaya çıkabilir. Çocuk ne kadar küçükse appendiksin patlama tehlikesi de o kadar çoktur. 2-4 yaşları arasındaki çocuklarda, doktor müdahalesi olmadan appendiksin patlamış olduğu çok sık görülmektedir. Çocuklarda appendiks patlaması hiç bir komplikasyon görülmeden de meydana gelebilir. Appendiksin patlaması karındaki ağrıları artırır; karın ön duvarı sertleşir, ateş yükselir ve bir çeşit şok hali görülür. Sonuç, ya apse ya da peritonit iltihabıdır.
Apandisitin Tedavisi
Tek çare, ameliyatla körbağırsağın alınmasıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder