Kalça Çıkığının Nedenleri:
Kalça eklemindeki doğumsal olan tek taraflı ya da iki taraflı yapı bozukluğu ya da çoğunlukla, daha sonraları bundan gelişen kalça çıkığı beş yüz çocuk arasında ancak bir çocukta görülmektedir. Kız çocuklarında erkek çocuklarına oranla yaklaşık 5-8 kat daha fazla görülür. Yapı bozukluğu, kromozomlarla ilgili bir gelişme bozukluğudur ve kalıtsaldır. Yapı bozukluğu ilk yıl içinde anlaşılmayarak tedavi edilmezse, dış etkenlerle (ayakta durmak ve yürümek suretiyle yük binmesi) kalça çıkığının oluşmasına yol açılır.
Kalça Çıkığının Belirtileri:
Yeni doğmuş bebeklik döneminde yapılan koruyucu muayenelerde kalça eklemleri, elle tutularak dikkatle muayene edilir. Kalça eklemlerinde çatırtı ya da gıcırtı sesi varsa, o zaman kalça ekleminde yapı bozukluğundan şüphe edilebilir. Bu durumda, kalça mafsalının röntgen filmi alınarak dikkatle muayene edilmesi tavsiye edilir. Dizkapağından bükülen bacağın üst kısmının normal olarak açık durmayışı, bacağın hareketsizken dışa dönük durması, üst bacağın ya da kalçanın iç kısmındaki kıvrımların farklı oluşu ve bacakların eşit uzunlukta olmayışı, kalça eklemi bozukluklarının belirtileridir.
Kalça Çıkıklığının Tedavisi:
Bacağın üst kısmı açık duruma getirilir (özel bez, külot ve bantlarla). Gelişigüzel alçı tedavisi yapılmamalıdır. Kalça eklemi çıkıklarının tedavisinde, kesinlikle bir ortopedi uzmanının muayene ve tedavisi gereklidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder