Çocukluk döneminde en sık rastlanan psikolojik bozukluk, iştahsızlık ve besin almayı reddetmektir. Örneğin, annenin iç güvensizliği, çocuğun memeden biberona ya da biberondan mamaya geçişini güçleştirirse, çocuğun daha sonra da beslenmeyi reddettiği görülebilir. Anne-baba, yemeğe büyük önem verirlerse, ihtar, ceza ve dayakla çocuğu yemeğe zorlarlarsa, küçük çocukta yemek yemek bozuklukları görülür. Zorla yedirilen yemeğin sonucunda, çocuk çoğunlukla kusar. Besinden tiksinme, ceza tehdidinin verdiği korku, annenin çocuğa kötü davranması, çoğu kez kusmanın temel nedenleridir. br />
Böyle bozuklukların, tehlikeli şekli mide kapağının açılma refleksinin bozulmasıdır. Sindirilememiş ekşi kokmayan besin, yemek arasında ya da hemen yemekten sonra kusulur. Kusma sırasında çocuklar, öksürük duygusundan, göğüs kemiği arkasındaki ağrıdan, soluk alma güçlüğünden ve korku duygusundan şikayet ederler.
Sevilmeyen çocuklar, ağır psikolojik bunalımlı çocuklar, örneğin, anne ya da babası ölen çocuklar, ya da anneye fazla düşkün çocuklar, ender olmakla birlikte bu belirtileri gösterirler.
Psikolojik bozukluklar grubuna bu tür kusma da girer.
Tedavi: Tedavide psikolojik güçlükler ön planda gelir, sonra ana-babanın iyice aydınlatılması önem taşır. "Bir çocuk, size göre normal ölçüde yemeye zorunlu değildir" sözünün hiç unutulmaması gerekir. Az yediği halde sağlıklı olan, zamanla size de normal gelebilecek bir ölçüde yemeğe alışabilen çocuklar pek çoktur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder