Mide ve bağırsak kanalında çeşitli kurtlar (bağırsak parazitleri) varsa, o zaman parazit enfeksiyonundan söz edilir. Ama bu tür parazit enfeksiyonları normalde hastalık belirtileri göstermeden seyreder. Aynı tuvaleti kullanan çocuklar (aile, yurt, çocuk yuvası, okul) bu hastalığa çok yakalanırlar.
Oksiyürler
Yaklaşık olarak 3 ila 10 mm. uzunluğundadır ve çocuğun kalınbağırsaklarında en sık görülen kurtlardandır. Enfeksiyon, oksiyür yumurtalarıyle olur. Bu yumurtalar, dişi oksiyürler tarafından makat bölgesine bırakılır. Makatta kaşıntı olacağından, çocuğun tırnaklarının arasına giren yumurtalar tekrar ağız yoluyla bağırsaklara ulaşır. Makattaki kaşıntıdan başka, zaman zaman huzursuzluk, gerçek sinir bozuklukları da görülebilir.
Askarit
İncebağırsak parazitleridir. Dişi solucanların yumurtaları dışkıyla atılır. Enfeksiyon, insan gübresiyle gübrelenen çiğ sebzelerle bulaşır. Yumurtadan çıkan larvalar, bağırsak çeperini deler, kan dolaşımına katılır ve bir organ yolculuğu yapar ve cinsel bakımdan olgun kurtlar yumurtlamak için tekrar bağırsağa dönerler. Dişi kurtların uzunluğu 20-25 cm., erkeklerinkiyse, 10-40 cm.'dir. Bağırsakta sayısız solucan bulunması halinde, karın ağrıları ve komplikasyonlar oluşur (düğüm oluşması, kurtların safra yollarında vb. yerlere girmesi, bağırsak tıkanıklığı).
Şerit (Tenya)
Topluiğne başı büyüklüğündeki bir kafayla zincir şeklinde birbirine eklenmiş parçalar halindedir. Bu parçalar şerit cinsini belirtir. Uzunlukları birkaç metreyi bulur (yaklaşık olarak 4-10 m.), insanın dışkı yoluyla dışarı attığı yumurtalar aracılara (sığır, domuz, tatlı su balıkları) geçer. Aracı vücudunda bu yumurtalardan larvalar oluşur, insan için asıl enfeksiyon kaynağı olan, çiğ ettir.
Çengelli Kurt (Nekator)
Beyaz ya da sarımtırak renktedir ve boyları 8-15 mm. uzunluğundadır. Su içindeki yumurtalar yavru kurtlara dönüşür ve içilen suyla vücuda girince onikiparmak bağırsağına yapışır. Nekator, kanla beslendiği için sürekli kan emer, sonunda kansızlık ve beslenme bozuklukları ortaya çıkar.
Bağırsak Kurtlarının Genel Tedavisi:
Bağırsakta kurt olduğu normal olarak, ancak kurtlar ve solucanlar dışkıyla atıldığı zaman anlaşılır. Doktor, dışkı tahlili ister. Tahlil sonuçları, kurt ya da solucanın cinsi saptanır. Sonra ona göre bir tedavi uygulanır. Bu arada, temizliğe büyük önem verilmelidir. Aksi takdirde, hastalık, hasta olan çocuk tarafından kendi kendine bulaştırılmış olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder