Çocuk Felci (Poliomyelit)

Çocuk Felci (Poliomyelitis)

Çocuk Felcinin Nedenleri: Salgın mikrobik bir hastalıktır. Mikrobu, çocuk felci virüsüdür. Bu virüsün üç çeşidi vardır. Günümüzde yaz sonu ve sonbahar başında tek tük vakalar görülmekle birlikte, salgınlara rastlanmamaktadır.

poliomyelit nedir çocuk felci

Bulaşma: Bulaşmanın, virüs bulunan pisliklerle mi, böceklerle mi, yoksa başka bir şekilde mi olduğu kesinlikle bilinmemektedir. Ama, giriş yerinin burun, boğaz bölgesi ve bağırsaklar olduğu bir gerçektir.

Kuluçka Devri:

Yaklaşık olarak 2-14 gündür. Bazen daha da uzun süre olabilir.

Belirtileri:

Hastalık virüsü almış çocukta ateşin seyri iki safha gösterir. Bu durum, çocuk felci için tipiktir. Çoğu kez teşhis edilebilen bir ön hastalıktan (kızamık, soğuk algınlığı hastalıkları, ameliyatlar, bademciklerin alınması, ishalli hastalıklar) sonra ateşli bir ön safha başlar. Bu safhada yorgunluk, karın ve baş ağrıları ve kusma görülür. Birkaç gün sonra ateş düşer ve ateşsiz bir ara safhası başlar. Sonra ateş yeniden yükselir, dokunmaya karşı duyarlık, ense sertleşmesi ve genel kas zayıflığı (felcin ön safhası) ve sonunda kol ve bacaklarda ya da beyin sinirlerinde de çeşitli ağırlıktaki felçler (felç safhası) görülür. Polio virüslerini almış olan çocukların % 90-95'inde hiç hastalık görülmez. Ama bu çocuklar virüslerle mücadele ederek bağışıklık kazanırlar. Mikrop almış çocukların diğer bir küçük kısmında ise, sadece gribal enfeksiyonların başlangıç safhasındaki hastalık belirtileri ya da beyin zarı iltihabı ve felçsiz kas zayıflığı görülür.

Çocuk Felci Tedavisi:

Çocuk felcine karşı tamamen etkili bir ilaç. yoktur. Felç, aktif kaslarda oluştuğu için hemen tam bir dinlenmeye gerek vardır. Bu nedenle, hasta hemen dinlenmeye sevk edilir. Ağrılara karşı aspirin ve benzeri ilaçlar verilir. Bugün canlı aşı maddeleriyle hazırlanmış ve ağızdan kolayca alınabilen aşılar, emin koruyuculardır (Polio aşısı).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder