Ekzema , bebeklik ve küçük çocukluk döneminde vücudun çeşitli kısımlarında oluşan deri tahrişleridir.
Ekzemanın Belirtileri
Deride enfeksiyöz kızarıklık, sıvı artışı (ödem) nedeniyle kabartılar, yumru ve kabarcıklar, fazla miktarda kepek oluşur. Salgı artar, kabuk oluşur ve çok şiddetli kaşıntı olur. Nedeni bugüne kadar bulunamamıştır. Derinin değişik tahrişlere karşı doğuştan uyanık olması ve tepki göstermeye hazır bulunuşu, aşırı duyarlık tepkileri (allerjik reaksiyonlar), kandaki gıda maddeleri alışverişindeki bozukluk vb. muhakkak ki ekzemada rol oynamaktadır.
Doğumdan sonraki ilk haftalarda yanakta, yüzde, özellikle başta (konak ve kellik) çok aşırı miktarda kepek oluşur. Bunlar, salisilatlı vazelinle yumuşatılır ve zeytinyağı ya da çocuk yağlarıyla giderilir. Şiddetli türleri, özel merhemlerle doktor tedavisini gerektirir.
Genellikle doğumdan iki üç ay sonra bebeğin başında ortaya çıkan kabuklar (konak) çok aşırı kaşınır. Çocuk, bunları kaşıyarak yayılmalarına ve azmalarına neden olur. Yanaklarda simetrik olarak iki taraflı başlayan kepekli deri ekzemaları, vücudun diğer yerlerine de yayılabilir. Salgı artışı, iltihaplanma ve kabuk oluşması nedeniyle, ateş yükselmesi ve lenf bezlerinin şişmesi şeklinde komplikasyonlar yapar.
Ekzemanın Tedavisi
Tedavi için doktorun bu konuda tecrübeli olması ve sabırlı davranması gerekir. Değişen deri bozukluklarının durumuna göre de özel merhemler kullanmalı ve genel tedbirler uygulanmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder