Solunum Bozukluğunun Nedenleri ve Oluşması: Solunumun asıl görevi, akciğer bronşları ile akciğer kılcal damarları arasında oksijen ve karbondioksit değişimini sürdürmektir. Havadan alınan oksijen, akciğerler aracılığıyla kana geçer. Kanda oluşan karbondioksit, kanla akciğerlere gelir; ve soluk vermeyle dışarı atılır. Ritmik solunum hareketleri, beyindeki solunum merkezi tarafından düzenlenmektedir.
Solunum bozuklukları, beyindeki solunum merkezinin zarar görmesi sonucunda oluşabilir, ya da akciğer hastalığı solunum bozukluğunun nedeni olabilir. Oksijen yetmezliği, kanamalar, iltihaplar, kafatası içindeki basıncın yükselmesi vb. etkenler solunum merkezini tahrik edebilir ya da felce uğratabilir. Solunum yollarının tıkanması (kusulan şeylerin ya da yutulan yabancı cisimlerin solunum yollarına kaçması), daralması (kuşpalazı, astım) sonucu solunum oldukça güçleşir. Aynı şekilde, doğumsal bozukluk, zatürree, zatül cenp (göğüste su toplanması) de solunum yollarının daralmasına neden olur. Şiddetli kansızlık, dolaşım bozuklukları vb. hastalıklar da solunumu zorlaştırır.
Solunum Bozukluğunun Belirtileri: Solunum güçlüklerinde nedene ya da solunum şekline göre şu belirtiler görülür:
- Solunumun hızlanması ya da yavaşlaması,
- İç çekiş şeklinde solunum,
- İnleme şeklinde solunum,
- Islık şeklinde solunum,
- Düzensiz, belirli aralıklarla olan solunum,
- Uzun ve derin solunum,
- Solunumun genel bozukluğu.
Üst solunum yollarının, göğüs zarının ya da akciğerlerin tahrişi aşağıda belirtilen çeşitli öksürüklerin oluşmasına neden olur:
- Tahriş öksürüğü,
- Gürültülü öksürük,
- Kısık, havlamayı andırır öksürük (kuşpalazı),
- Kramp şeklinde gelen öksürük krizleri (boğmaca).
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder