Beyinden Gelen Hareket Bozuklukları

Çocuklarda Beyinden Gelen (Serebral) Hareket Bozuklukları

Nedenleri:

Serebral hareket bozuklukları olarak bebeklik döneminde beyinde görülen ilk fonksiyon bozuklukları gösterilmektedir. Bu bozuklukların doğumdan önce, doğum sırasında, ya da doğumdan sonra beyinde oluşan hastalıklar (oksijen yetmezliği, kanamalar, iltihaplar, metabolizma bozuklukları vb.) neden olabilirler. Bunlar, beyin sakatlıklarının ilk belirtileridir. Beyin sakatlıkları, bebeğin özellikle erken doğmuş çocuklarda normal duruşta kol ve bacak hareketlerinden, kas gerginliği ve refleks tepkilerinde görülen sapmalardan teşhis edilebilir.

beyin hastalıkları serebral hastalıklar beyin sakatlıkları hiperton vojda

Belirtileri:

Kas gerginliğinin artması halinde normal duruşta kol ve bacaklar sürekli olarak düzgün olmayan bir biçimde tutulur. Kollar, eller yumruk halinde, çok gergin olarak uzatılır, omuzlar geri çekilir, baş arkaya doğru gerilir. Gergin kas normal hareketlerin azalmasına, kol ve bacakların pasif bükülüp uzamasına karşı bir direnç oluşmasını ve aşırı heyecan, kas titremesi şeklinde ortaya çıkan kiriş reflekslerinin artmasını etkiler. Sırt üstü yatarken bükülmüş duran üst bacak kemiği çoğu kez sadece zorla açılabilir. El ve ayaklardaki yakalama refleksi güçlüdür ve daha sayısız refleks tepkilerinde anormal değişiklikler görülür.

Kas gerilmesinin azalması halindeyse, bebek gevşek ve hareketsiz bir şekilde sırt üstü yatar; Kol ve bacaklar dışa doğru dönük ve kurbağa bacağı gibi bükülmüştür. Kas sistemi, omuz-dirsek eklemleriyle kalça ve diz eklemlerinde kol ve bacakların pasif uzatılıp bükülmesine karşı koymaz. Sırt üstü yatan bir bebeğin ellerinden tutularak kaldırılmaya çalışılması halinde, kollar uzanmış olarak kalır. Baş gevşek olarak arkaya düşer. Bebeğin başını kontrol edebilme yeteneği henüz gelişmemiştir.

Hiperton ve hipot hareket bozuklukları tek taraflı olabileceği gibi iki taraflı da olabilir ve bebeğin, dayanma, tutunma ve hareket fonksiyonlarım etkiler. Refleks tepkilerinin olgunlaşması sırasında belirli tepki yeteneği hiç gelişmez, ya da yeni doğmuş bebek tepkileri normal gelişmelere kadar varlığını korur. Buna benzer bozuklukların (hastalığın) erken teşhisi gerekir.

Tedavi:

Merkezi hareket bozukluğu özel muayene tekniğiyle doktor tarafından zamanında anlaşılırsa, modern hasta jimnastiğiyle tedavi tedbirleri alınabilir.

Vojda yöntemiyle refleks hareketleri ve Londralı Bobath ailesinin geliştirdiği hasta jimnasti-ğiyle tedavi yöntemleri, yoğun bir biçimde, yani günde birkaç kez uygulanırsa, serebral hareket bozuklukları kısmen ya da tamamen düzeltilebilir. Bununla birçok vakalarda sonradan tedavisi mümkün olmayan serebral çocuk felci de önlenebilmektedir. Bugün günlük hasta jimnastiğini anne-babanın, özellikle annenin, yetkili bir uzmandan öğrenmesi mümkündür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder