Gebelik Psikolojisi, Gebelikte Psikoloji ve Stres
Gebelik bazı özel durumlarda ruhi dengenin bozulması için büyük bir etken olabilir. Gebelik, annelik ve doğum hakkında yeterli kültüre erişmemiş kadınlar, ruhsal yapısı çok zayıf olanlar, çevrenin de kendilerine yaptığı yanlış ve kötü etkilerle kolay bir şekilde ruhsal bunalım içine girebilirler. Her şeyden önce doğumun normal bir olay olduğunun kabul edilmesi gerekir. Günümüzdeki doğum hekimliği bu bakımdan annenin riskini sıfıra indirmeye çalışmaktadır.
Gebelikte ruhsal bunalımları gerçekten artıracak etkenler de vardır. Şöyle ki: Sinir sistemi değişiklikleri, uykusuzluk, gebeliğin ortaya çıkardığı bireysel, sosyal ya da ekonomik sorunların hepsi birer neden olabilir.
Gebelikte her türlü ruhsal hastalığa rastlanılmaktadır. Bunların tedavisi tabi ki bir ruh doktoru tarafından yapılır. Bizim sözünü ettiklerimizse, normal sınırlar içinde kalan depresyonlardır ve çoğu kez sorun, anne adayının nasıl doğum yapacağını kendi kendine sorması, başka bir deyişle, doğumdan korkmasıdır. Bu kitabı gerektiği gibi okuyan biri için sanırız ki artık doğumun korkunç bir yanı kalmayacaktır. Aslında doğum o kadar korkunç bir olay olsaydı, hiç kimse bir çocuk dünyaya getirdikten sonra ikincisini yapmaya kalkmazdı.
Konuyla ilgili aramalar: hamilelikte stres , gebelikte stresin zararları , hamilelikte stresin bebeğe etkisi , stres bebeği nasıl etkiler , psikolojik sorunlar , psikolojik değişiklikler
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder