Bulaşıcı Konjunktivit (Kırmızı Göz)
Hastalığı yapan virüstür. Virüsleri tedavi eden ilaç yoktur. Vücut kendisi virüsü yenmek zorundadır. Hastalık çok bulaşıcıdır. Yüzde 90 ın üzerinde hastalık hiçbir iz bırakmadan geçer. Ancak çok düşük oranda da olsa göremeye zarar verme ihtimali vardır.
Hastalık bulaştıktan sonra 3 gün kadar hiçbir şikâyet olmaz. 3 günden sonra gözde kızarıklık, sulanma, bazen kapakta da şişlik ve kızarıklık gelişebilir. Hastalık genelde tek gözde başlayıp büyük oranda en geç 1 hafta kadar sonra diğer göze geçmektedir. Gözde sulanma, batma, ışıktan rahatsız olma, yaklaşık üç hastanın birinde de göz içinde beyazımsı zar oluşumu görülmektedir. Zar oluşan hastalar mutlaka göz doktorunun takibinde olmalıdır.
Özellikle aile içinde olmakla beraber, kışla, hastane, fabrika gibi toplu ortamlarda bulaşma daha sık görülmektedir.
Hastalık sadece göze dokunulunca bulaşır. Bu yüzden göze dokunmadan önce mutlaka ve mutlaka eller bol sabunlu suyla yıkanmalıdır.
Hasta olanlara tedavide ikincil bir enfeksiyon olmaması için antibiyotik damlalar verilir. Yanına suni göz damlası da verilebilir.
Hastalık bulaşan kişiler 3 gün şikâyetleri olmadığı halde, bu süre içindeyken bile hastalığı başkalarına bulaştırırlar. Hastalık göz kızarmasıyla kendini belli ettikten sonra da 2 hafta bulaştırıcılığı devam eder. Hastalığı yapan virüs hastaların gözyaşlarında bulunur. Hasta kişi gözüne değdikten sonra dokunduğu her yere bu virüsü bulaştırır. Virüs elde ve cansız eşyalar üzerinde yaklaşık 5 hafta kadar canlı kalabildiği tahmin edilmektedir. Bu nedenle hasta kişilerin dokunduğu kapı kolları, musluklar, eşyalar, göze dokunan damlalar, kremler, yastık kılıfları, gözlükler vs yoluyla da hastalık bulaşabilmektedir.
Ellerin bol sabunlu suyla göze dokunmadan önce yıkanıp kurulanması ile eldeki virüsler temizlenmektedir. Virüsün bulaştığı eşyalardan virüsün temizlenebilmesi için en etkili temizlik malzemesi çamaşır suyu ile yapılan eşya temizliğidir. Ancak çamaşır suyu asla canlı yüzeylere ( deri, göz, eller vs) uygulanmamalıdır. Çamaşır suyu hasta kişilerin dokunma ihtimali olan kapı kolları, sandalye kolları, musluklar vs gibi ortamların temizliği için kullanılabilir.
Hastalığın sağlam kişilere bulaşmamasını sağlamak çok önemlidir. Bu nedenle alınması gereken önlemler şu şekilde sıralanabilir:
1.Eller göze dokundurulmamalı ve ovuşturulmamalıdır. Eller sık sık bol sabunlu suyla yıkanmalıdır.
2.Özellikle eğer göze dokunmak (kaşımak, damla damlatmak vs) gerekiyorsa öncesinde mutlaka eller bol sabunlu suyla yıkanmalıdır.
3.Tokalaşma ve öpüşmeden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
4. Hapşırırken veya öksürürken ağız kol iç yüzü ile kapatılmalı ve sonrasında eller yıkanmalıdır.
5.Asla havlular ortak kullanılmamalı herkesin ayrı havlusu olmalıdır, havlular deterjanla yıkanmalıdır.
6.Mümkün olduğunca kâğıt havlular ya da mendiller tek kullanımlık olarak kullanılmalıdır.
7.Yastık kılıfı, çarşaf, gözlük, göze değen makyaj malzemeleri, göz damlaları veya merhemleri ortak kullanılmamalıdır.
8. Hastalık öncesi kullanılan göz damla veya merhemleri, makyaj malzemeleri, kontakt lens gibi materyaller atılarak yenisi ile değiştirilmelidir.
Hasta olan kişilerde iyileşme 3 hafta civarında olacağından ve bu süre içinde (özellikle ilk 2 hafta boyunca) yeni bulaşmaların engellenmesi ile hastalık kontrol altına alınabilecektir.
--> SAĞLIKLI BİLGİLER ANA SAYFASINA DÖN <--
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder