Gebelikte Bakım, Gebelik Döneminde Annenin Bakımı
Bir kadın kendinde gebelikten kuşkulandığı zaman hemen bir doktora başvurmalıdır. Bu şekilde hareket etmekle ileride çocuğuna kuvvetli ve sağlıklı olma şansını verir. Ayrıca kendisi için rahat bir gebelik geçirmeyi; kolay, tehlikesiz bir doğum yapabilmeyi sağlar. Çocuk, ana rahminde büyürken gerekli bütün maddeleri anneden almaktadır. Kendisi için gereksiz olan maddeleri de yine annesine verir.
Annenin karşılaşacağı dış etkiler çoğu kere çocuğu da etkiler. Hastalıklar, iyi beslenememe gibi durumlar ortaya çıkarsa bebek iyi gelişemez. Bu konu üzerinde çalışanlar işi o kadar ileri götürmüşlerdir ki, annenin içtiği sigaranın, bulunduğu yerdeki gürültünün bile çeşitli etkileri olduğu kanıtlanmıştır.
Aşağıdaki noktalar, genç annenin belli bir program içinde doktora yapacağı ziyaretlerde sürekli kontrol altında tutulmalıdır:
1 - Genel muayene ile annenin gebeliğe hazır olup olmadığı ya da gebeliğe engel bir durumu bulunup bulunmadığı, bu arada nasıl beslendiği araştırılır, kilosu ölçülür ve sonuçta duruma göre doktor gerekli öğütlerde bulunur. Gebenin kan sayımı yapılır. Kanama pıhtılaşma süresi ölçülür. Kan grubu saptanır. Kansızlık gebelerde hiç istenmeyen bir durum olduğundan hemen tedavisine geçilir.
Kan grubunun saptanması da iki açıdan önemlidir. Birincisi, doğum anında gerekirse acele kan nakli yapabilmek için. İkincisi de, bir kan uyuşmazlığı olup olmadığının bilinmesi içindir.
2- Gebelik ve doğum yönünden daha başlangıçta anne sıkı muayenelerden geçer. Doğum yeteneği araştırılır ve buna göre doğum için gerekli önlemler alınır. Tedavi edilebilecek bozuklukların iyileştirilmesi yoluna gidilir.
3- Gebelerde tansiyon yüksekliğine bağlı preeklampsi ve eklampsi denen hastalığın ortaya çıkmasına engel olunabilmek için her seferde tansiyon kontrolları yapılır ve gerektiğinde ilaç verilir, rejim önerilir. Vücuttaki şişler dikkatle izlenir.
4- Her aylık muayenede idrar tahlilleri ile bir yandan preeklampsi gibi hastalıkların belirtisi olan albüminin idrarda varolup olmadığı kontrol edilirken, öte yandan böbreklerin çalışması izlenmiş olur. İdrar muayenesinin bir başka yararı da, daha önce olan ya da gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığının saptanmasına olanak tanımasıdır.
Doktorunuza ilk muayeneyi olduktan sonra, eğer başka bir şekilde önerilmezse yedinci aya kadar dört haftada bir, bundan sonraki sürede yirmi günde bir ve daha sonra da yine doktorunuzun seçeceği aralıklarla onu ziyaret etmelisiniz.
Doktorunuzun belirlediği tahmini doğum tarihi üstünden yedi gün geçmesi halinde kesinlikle doktorunuza gözükünüz. Bu tarihten on beş gün geçerse, çocuğun hayatının tehlikeye girebileceğini düşünerek işi ciddiye alınız. Yukarda verdiğimiz ziyaret programı birçoklarınız tarafından yadırganabilir. Bizde alışılan şey, gebeliğin başında bir muayene, ortasında bir ve belki de doğuma yakın tarihte muayenedir. Birçok Batılı ülkede ise yukarda verilen programdan çok daha sık doktor ziyareti önerilmektedir. Sık sık yapılan bu ziyaretlerin yararı en ufak bir noktanın bile atlanmasına engel olmak, ayrıca gebe ile doktor arasındaki ilişkiyi kuvvetlendirmek içindir. Bir kere görmekle ve 3-5 dakika konuşmakla hasta doktoruna tam anlamıyla güvenemez ve tabii ki, doktor hastası üzerinde etkili olamaz.
Konuyla ilgili aramalar: Gebelikte bakım , hamilelikte bakım , gebelik döneminde bakım , hamilelik döneminde bakım
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder