Bebeğim Kusuyor? Bebeklerde Kusma?

Bebeğim kusuyor? Bebeklerde Kusma


Bebeklerde kusma bir hastalık değildir. Genelde bir hastalığın belir­tisi olarak ortaya çıkar. İlk on günlük zaman içerisinde kusuyorsa ve bu kusma fış­kırır tarz bir kusma değilse bunun normal bir durum olduğunun bilinmesi gerekir. Bebekle­rde ki bu tip kusmalara tıp dilinde "regürjitasyon" denmektedir. Bebeğin doğumun­dan sonraki ilk günlerinde yuttuklarını çıkartması veya beslendikten sonra, gazı alınma­dan yatırılan bebeğin yediklerinin bir kısmını çıkar­tması gayet normaldir. Üçüncü - dördüncü haftadan sonra genelde erkek bebeklerde fışkırır tarzda kusma­lar meydana gelir. Bu çok önemli bir bulgudur. Bu kusmanın nedeni mide ile onikiparmak bağırsağı arasın­da bulunan pilor (mide kapısı) adı verilen sfinklerin darlığından meydana gelir. Yenidoğan dönemindeki bebeklerde ki kusma bir enfeksiyon belirtisi olabilir. İlk bir ay içerisinde bebekte­ kusmaya metabolik hastalıklar da sebebiyet verir. Sarılık, guatr fonksiyon­ bozuklukları, ishal, kabızlık, bağırsak ve sinir sistemi enfeksiyonları, mide rahatsızlık­ları ya da diğer enfeksiyonlarda da kusma görülebilir. Bebeğin heyecanlanması veya strese maruz kalma­sı, ilgi beklemesi, yediği besinlere karşı dayanık­sızlığı ya da aşırı beslenmesi kusmaya neden olabilir.


Bebeğim Kusuyor ne yapmalıyım?

  • Bebeğiniz kusuyorsa yan yatırarak ve ağzının içindekileri temiz­leyin. Bu şekilde solunum yollarının tıkanma riskini ortadan kaldırırsınız.
  • Kustuktan sonra bebeğin elini yüzü­nü yıkayın. Ateşi varsa, ona ılık bir banyo yaptırabilirsiniz.
  • Sık sık anne sütü veya kaynatıl­mış su vererek midesinin boş olmamasını sağlayın. Kusmanın iki günden daha fazla devam etmesi durumunda uzman çocuk doktorunuza başvurun.

Konuyla ilgili aramalar: Bebeğim kusuyor , bebeğim kustu , bebeğim kusuyor ne yapmalıyım?

--> BEBEK SAĞLIĞI VE BEBEK BAKIMI ANA SAYFASINA DÖN <--

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder