Çocuklarda Bebeklerde Kabızlık
Kabızlık, büyük abdestin düzensiz aralıklarla ve güçlükle yapılmasına denir.
Yiyecek artıkları, bağırsaklardan, bağırsakların düzenli kasılmalarıyla (peristalsis) geçer. Kalın bağırsaklar dolunca bir refleks davranışı olarak dışarı atılır. (defekasyon). Dışarı atılma sıklığı ise kişiden kişiye farlılık gösterir. Günde bir kez dışarı çıkmak normal bir durumdur. Fakat büyük abdestlerini, daha uzun aralıklarla yapanların, bu durumunda bir güçlük yada acı yaşanmıyorsa kaygılanmalarına gerek yoktur.
Peristalsisin düzenli bir biçimde sürdürülmesi için yeterince lahana, portakal, kepek gibi posalı gıdalar yenilmelidir. Yeterli sıvı alınması, kabızlığı önlemek için zorunludur. Çünkü, bedenin susuz kalması durumunda, bağırsaklarda gereğinden daha çok sıvı emilir ve bağırsak kasılmaları ağırlaşır.
İlaç
Müshil ilaçlarının fazla kullanılması hem gereksizdir hem de ters sonuç doğurur. Bu tür ilaçların sürekli kullanımı, kabızlığın daha uzun müddet sürmesine sebep olabilir. Defekasyon sırasındaki acıları gidermek için hafif ilaçlar kullanmakta sakınca yoktur. Fakat bu alışkanlık durumuna gelmemelidir.
Anüste yara
Dışkının sert ve düzensiz şekilde oluşu, anüs çevresindeki derinin yırtılmasına sebebiyet verebilir. Bu durumda, defekasyon (dışarı çıkma) acı çekmeye sebep olacaktır. Defekasyonun acı çekileceğinden korkarak geciktirilmesi, sorunu daha güç bir duruma sokacaktır. Bu durumda çocuğun dışkısında sık sık kan görülecektir.
Tedavinin amacı, bağırsak hareketlerini yumuşatmaktır. Tedavi sürecinde alınan besinlerde değişiklik yapılabilir ve kısa süreliğine hafif bir müshil kullanılabilir. Defekasyondan önce lokal bir anestetik(uyuşturucu etkisi olan) krem sürülmesinin faydası olacaktır.
Kronik kabızlık
Kabızlığın uzun sürmesi halinde, kalın bağırsak kasları uzar ve kasılma güçlerini kaybederler. Bu rahatsızlığın genelde psikolojik ve bunun yanı sıra da fiziksel bir nedeni vardır ve geç kalınmadan doktora başvurulması gereklidir. Doktor, bazen bağırsakların lavman yoluyla temizlenmesini önerebilir. Lavman sonrasında düzenli defekasyonu sağlayacak önlemleri almak gereklidir.
Konuyla ilgili aramalar: çocuklarda kabızlık, bebeklerde kabızlık, çocuğum kabız, çocuğum kakasını yapmaktan korkuyor, çocuğum kakasını yapmıyor, çocuğum kakasını tutuyor, kakasını yapamıyor, yapmak istemiyor
Çocuklarda Kabızlık, Çocuğum Kabız Ne Yapmalıyım?
Etiketler:
çocuklarda kabızlık,
kabızlığın tedavisi,
Kabızlık,
peklik
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder