Çocuklar yemek yemeyi neden reddederler?
Çocuklara Yemek Yedirme
Yemek yemeyi reddeden çocuklar bu davranışları ile bir bakıma kendi istediklerini yaptırtma çabasındadırlar. Bu çocukların yaşamlarının başka alanlarında da inatçı bir tutum sergiledikleri, genellikle uyku problemlerinin de olduğu görülmektedir. Ancak anne babalar özellikle beslenme konusunda hassas olduklarından genelde daha çok beslenme problemi üzerinde dururlar. Hatta pek çok anne çocuğunu besleyemediği düşüncesi ile suçluluk duygusuna kapılır. Ancak burada görünen kaygı çocuğu fiziksel olarak besleyememek de olsa, kaygının ana nedeni çocuğuna yetememek, yeterince iyi bir anne olmadığını düşünmekten gelir.
Bazen çocuğunun beslenmesi, anne için bir saplantıya bile dönüşebilir. Böyle durumlarda çocuk ile aralarındaki ilişki daha çok bozulacağından, yemek yeme çocuk tarafından tam bir direnişe dönüşebilir. Zamanla çocuk artık sadece yemeyi değil ilişkiyi de reddeder duruma gelir.
Yemek yemeyi reddeden çocukların bebeklik deneyimlerine bakıldığında genellikle bu sorunlarının ilk zamanlarda da olduğu gözlenir. Özellikle de iki yaşından sonra daha çok bağımsızlaşan çocuğun anne baba üzerinde kontrol sağladığı, ilişki içinde en ideal zaman yemek yemedir.
Çocukların yemek yemeyi reddetmelerinin ileride doğuracağı sonuçlar sorunun boyutuna göre değişiklik gösterir. Eğer bu durum birkaç ay daha devam ederse mutlaka çocuk doktoru uzmanına gidilmelidir.
Çocuğa yemek yedirme yolları (yöntemleri)
Anne babanın böyle bir sorunla karşılaştıklarında yapabilecekleri en doğru şey çocuklarına her zaman ayırdıklarından daha fazla zaman ayırarak ilgi göstermeleridir. Çocuk yemek yemeyi reddettiği zamanlarda çocuğa çok fazla ilgi gösterek bunun üzerinde durmak çocuğun bu davranışının daha çok pekişmesine neden olur. Bunun yerine çocuk yediğinde ilgi gösterek ona övgülerde bulunmak olumlu davranışın pekişmesini sağlar. Çocukluğunda yemek yemeyi reddedenlerin ileride ki hayatlarında yeme bozukluğu yaşayacaklarına dair kesin bir kanı yoktur.
Çocuk, üzerinde bir baskı hissetmemelidir. Beslenme ve disiplinin çocuğun hayatında ayrı yerlerde olması gerekir. Sözgelimi eğer çocuğunuza yemeğini bitirmesi halinde çikolata vereceğinizi söylerseniz, çocuk yemek yemeyi katlanılması gereken bir zahmet, çikolatayı da bu zahmete katlanması karşılığında aldığı bir ödül olarak görecektir. Böylece de çocuk için çikolata önem ve değer kazanırken yemek için tam tersi bir durum oluşacaktır.
Eğer çocuğunuz acıkmışsa onun önce rahat bir şekilde hazırladıklarınızı yemesine imkan verin. Fakat yemeyi reddediyorsa bir sonraki yemek zamanına kadar hiçbir şey yiyemeyeceğini ona söyleyin ve bu sözünüzde de durun.
Beslenme zamanının keyifli bir paylaşıma dönüştürülmesi çocuğun yemesine yardım eder. Bu nedenle de aç değilseniz bile birlikte oturmanız belki bir meyve yiyerek ona katılmanız çocuğu mutlu eder. Çocuğunuza ana fikri "beslenme" olan şarkılar, tekerlemeler öğreterek ve söylerken de ona eşlik ederek çocuğunuzun yemeğe bakış açısının değişmesine de yardımcı olursunuz.
Konuyla ilgili aramalar: çocuklarda beslenme problemi, çocuğum beslenmeyi reddediyor, çocuğum yemek yemiyor, çocuğum hiçbirşey yemiyor, çocuğuma nasıl yemek yedirebilirim
--> ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANA SAYFASINA DÖN <--
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder